Važno je da jezik ne bude izvor međuetničkih tenzija u Ukrajini

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Važno je da jezik ne bude izvor međuetničkih tenzija u Ukrajini"

Moskva -- Rusija se nada da će ukrajinske vlasti poslušati zaključke Venecijanske komisije Saveta Evrope o zakonu o državnom jeziku.

To je u sredu saopštila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Primećujući nepristrasnost zaključaka koje su izneli eksperti Venecijanske komisije, nadamo se da će ukrajinske vlasti poslušati stavove tog uglednog međunarodnog evropskog tela ", rekla je ona, preneo je TAS S.

Zaharova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podsetila da je Venecijanska komisija savetovala Kijev da preispita zakon o državnom jeziku sa gledišta njegove usklađenosti sa međunarodnim obavezama Ukrajine i odustane od diferenciranog pristupa prema jezicima nacionalnih manjina. Parlament Ukrajine je usvojio nacrt zakona "O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog kao državnog jezika" 25. aprila 2019. godine.

Predsednik ga je potpisao 15. maja.

Zakon nalaže da ukrajinski državljani koriste ukrajinski jezik u svim sferama javnog života.

Venecijanska komisija preporucila je Ukrajini 6. decembra da odloži stupanje na snagu zakona dok se ne donese zakon o etničkim manjinama.

U dokumentu se naglašava da je važno da pitanje jezika ne postane izvor međuetničkih tenzije u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija se nada da interesi SPC u Crnoj Gori neće biti ugroženi

Izvor: RTS, 18.Dec.2019

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da se Moskva nada da Crna Gora neće ugroziti prava pravoslavne crkve kada bude razmatrala zakon o slobodi vere. . Zaharova je naglasila da je to pitanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.