VREDNOST ZLATA NA MAKSIMUMU: Geopolitika pumpa cene plemenitih metala

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2022, 00:36

VREDNOST ZLATA NA MAKSIMUMU: Geopolitika "pumpa" cene plemenitih metala

Vrednost zlata je skočila do maksimuma za tri meseca zbog povećane potražnje za zaštitom kapitala usled zabrinutosti investitora da bi situacija oko Ukrajine mogla da eskalira.

Aprilski fjučersi za zlato su poskupeli za jedan odsto na berzi "Komeks", do 1.862 dolara za uncu.

Tržišta reaguju na geopolitičke rizike "odlazeći u ‘sigurne luke’ i takva dinamika aktivno podržava dragocene metale", rekao je analitičar "Aktiv trejdsa" Rikardo Evangelista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Međutim, rast cena zlata se ublažava jačanjem dolara, koji se takođe smatra pouzdanim kapitalom i plus dobija podršku na račun očekivanja da će se uskoro povećati osnovne kamatne stope Federalnih rezervnih sistema, dodao je analitičar.

U međuvremenu martovski fjučersi za srebro su tokom današnjeg dana poskupeli za 2,1 odsto do 23,86 dolara za uncu.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan je 11. februara izjavio da postoji mogućnost da će Rusija napasti Ukrajinu ne čekajući da se završi Olimpijada u Pekingu.

U subotu 12. februara je održan telefonski razgovor između predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog američkog kolege DŽozefa Bajdena, ali razgovor nije uspeo da smanji napetost, navodi agencija "Blumberg". Bajden je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu, ali je upozorio Moskvu da će uslediti sankcije velikih razmera u slučaju invazije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

UKRAJINSKA KRIZA POGURALA I CENU ZLATA Unca nadomak 1.900 dolara: Investitori traže "sigurne ruke"

Izvor: Blic, 15.Feb.2022

Vrednost ylata je na maksimumu za poslednja tri meseca i to zbog povećane tražnje za zaštitm kapitala usled zabrinutosti investitora da bi situacija oko Ukrajine mogla da eskalira. Aprilski fjučersi za zlato su poskupeli za jedan odsto na berzi „Komeks“, do 1.862 dolara za uncu, prenose Novosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.