Izvor: RTS, 09.Okt.2022, 06:04

Putin: Napad na Krimski most organizovale ukrajinske specijalne službe; Kijev: Raste broj žrtava u Zaporožju

Dvesta dvadeset osmi dan rata u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da su napad na Krimski most organizovale ukrajinske specijalne službe. Sednica ruskog Saveta bezbednosti zakazana za sutra. Moskva tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva zaustavljena u Hersonskoj oblasti, dok Kijev saopštava da je oslobodila oko 200.000 kvadratnih kilometara u toj oblasti. Raste broj poginulih u ruskom granatiranju grada Zaporožje, navode ukrajinski zvaničnici. SAD nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da šalju Ukrajini oružje.
Ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu na jugu i istoku zemlje, a najžešće borbe vode se u Donbasu, dok su u Hersonu ruske snage zaustavile ukrajinsko napredovanje.

Kijev tvrdi da je u ruskom raketiranju Zaporožja poginulo 12 osoba.
Granatiranje preko noći prekinulo je napajanje najveća evropska elektrane, kojoj je potrebno hlađenje da bi se izbeglo topljenje, što je primoralo zaposlene da sistem prebaci na generatore za hitne slučajeve. 
Na Krimskom mostu je obnovljen saobraćaj. Ruske vlasti na Krimu optužile su Ukrajinu za diverziju, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak incident na Krimskom mostu nazvao je "početkom" ne preuzimajući direktno odgovornost ukrajinskih snaga. Kasnije tokom dana i drumski i železnički saobraćaj ponovo su stavljeni u funkciju, u ograničenom obimu. 
Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije Sergej Surovikin imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u "zoni specijalne operacije u Ukrajini". 
Petro Kotin, šef ukrajinske državne nuklearne kompanije "Energoatom", upozorio je da dizel generatori u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ima ograničene zalihe goriva.
Moskva pozorava da bi isporuka zapadnog oružja dugog dometa Kijevu - za Rusiju bila crvena linija.
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio da je, "glupa retorika" predsednika Bajdena skoro pa "naterala" Putina da pošalje trupe u Ukrajinu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin optužio Ukrajinu za eksploziju na Krimskom mostu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2022

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je u nedelju Ukrajinu da je organizovala snažnu eksploziju koja je oštetila most koji povezuje Rusiju i Krim, opisujući eksploziju kao "čin terorizma", javlja Rojters. "Nema sumnje. Ovo je akt terorizma koji ima za cilj uništavanje kritično važne civilne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

UŽIVO Odjekuju eksplozije; Mrak...; Bela kuća: Bez komentara; Oglasio se Putin

Izvor: B92, 09.Okt.2022

U toku je 228. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini...U eksplozijama na Krimskom mostu, čiji se deo urušio, poginule su tri osobe...Nekoliko sati posle eksplozije ruska strana je saopštila da je ponovo uspostavljen i drumski i železnički saobraćaj u ograničenom obimu...Komandant...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.