Ukrajinski vrhovni komandant podvio rep: Svi znaju kakva je situacija u Donbasu

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020, 09:56

Ukrajinski vrhovni komandant "podvio rep": Svi znaju kakva je situacija u Donbasu

Suspendovan je mehanizam uvođenje statusnog zakona prema Štajnmajerovoj formuli

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, general Ruslan Komčak izjavio je da ne postoji čisto vojno rešenje za povratak Donbasa.

U slučaju da se primeni sila, Kijev će prekršiti međunarodno humanitarno pravo u pogledu vojnih operacija na teritoriji gusto naseljenih područja. Pored toga, ukrajinski vojnici će pretrpeti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ozbiljne gubitke i postoji rizik od ruskog mešanja, smatra general.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič rekao da ukrajinske vlasti nisu ispunile ono što je dogovoreno na sastanku Normandijske četvorke u Parizu u decembru 2019. godine. Prema njegovim rečima, Kijev nije obavio posao da zakon o posebnom statusu Donbasa učini trajnim i da odražava posebnosti regionalne samouprave u ustavu zemlje. Mehanizam za uvođenje statusnog zakona prema Štajnmajerovoj formuli takođe je suspendovan.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13.000 ljudi postali su žrtve sukoba. Tokom sastananaka Minske kontakt-grupe se raspravlja o pitanju nagodbe koja je od septembra 2014. godine već usvojila tri dokumenta o deeskalaciji, ali se sukobi nastavljaju.

Vrhovna rada je u januaru 2015. godine potpisala izjavu u kojoj se Rusija naziva "zemljom agresorom". Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta izjavila da nije razlog unutrašnjeg sukoba u Ukrajini i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.