Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2018, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski reditelj koji štrajkuje glađu prenet u bolnicu

Ukrajinski reditelj Oleg Sencov koji četiri meseca štrajkuje glađu u ruskom zatvoru odveden je danas u bolnicu na preglede da bi se "korigovalo" njegovo lečenje, saopštile su ruske zatvorske vlasti.

On je prebačen u gradsku bolnicu u Labitnangi, na severu Rusije, radi dodatnih analiza i specijalističkih pregleda, navodi se u saopštenju i dodaje da će na osnovu rezultata njegovo lečenje biti korigovano.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Ukrajinski reditelj Sencov (42), rodom s crnomorskog poluostrva Krim koje je Rusija pripojila, započeo je 14. maja štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je 2015. godine na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7, kao i brojne javne ličnosti među kojima američki pisac Stiven King, zatražili su ranije oslobođanje ukrajinskog reditelja.

U pismu objavljenom danas i predatom ukrajinskim vlastima predstavnik Kremlja za ljudska prava Mihail Fedotov je dao uveravanja da je reditelj pod lekarskim nadzorom 24 sata i potvrdio da Sencov prima vitaminske dodatke. On je njegovo stanje opisao kao stabilno i bez pretnji za život.

Kremlj je više puta ponovio da reditelj može biti pomilovan ukoliko sam to zatraži. Oleg Sencov to odbija da učini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.