Ukrajinski parlament usvojio kontroverzni predlog zakona o jeziku

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski parlament usvojio kontroverzni predlog zakona o jeziku

Parlament Ukrajine je danas usvojio predlog zakona čiji je cilj povećanje upotrebe ukrajinskog jezika u zemlji u kojoj se široko koristi ruski jezik.

Poslanici su ubedljivom većinom glasali za zakon koji će doprineti većoj upotrebi ukrajinskog jezika u medijima i javnoj upravi.

Pitanje ruskog jezika u Ukrajini postalo je tačka sporenja 2014. godine kada su proruski separatisti preuzeli kontrolu nad >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << delovima istočne Ukrajine.

Novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji govori i ruski jezik, rekao je da podržava ukrajinski kao zvaničan jezik, ali da se pre zalaže za podsticanje njegovog korišćenja nego za nametanje.

Odlazeći predsednik Petro Porošenko kome mandat ističe u maju rekao je da će potpisati usvojeni predlog zakona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ukrajinski parlament usvojio kontroverzni predlog zakona o jeziku

Izvor: Danas, 25.Apr.2019

Parlament Ukrajine je danas usvojio predlog zakona čiji je cilj povećanje upotrebe ukrajinskog jezika u zemlji u kojoj se široko koristi ruski jezik. Članak Ukrajinski parlament usvojio kontroverzni predlog zakona o jeziku se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.