Ukrajinski ministar negira da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog

Izvor: B92, 21.Sep.2019, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski ministar negira da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog

Kijev -- Tramp nije vršio nikakav pritisak na ukrajinskog predsednika tokom njihovog telefonskog razgovora, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Prema ranijim navodima, on tražio od ukrajinskog lidera da se raspita o sinu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

"Znam o čemu su razgovarali i mislim da nije bilo nikakvog pritiska", rekao ukrajinski šef diplomatije Vadim Pristajko u intervjuu u petak za ukrajinsku televiziju Hromadske.

On je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je to bio dug i prijateljski razgovr koji se odnosio na brojna pitanja na neka od kojih je trebalo dati vrlo ozbiljne odgovore.

Agencija AP je prenela, pozivajući se na neimenovane izvore da je Tramp tražio u julu od novog lidera Ukrajine da istraži sina bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je favorit za demokratskog kandidata za predsednika.

Demokrate su osudile, kako su navele, jasan pokušaj da se nanese šteta političkom rivalu.

Američki mediji prethodno su preneli da je jedan uzbunjivač iz redova obaveštajne zajednice podneo prijavu generalnom inspektoru američkih obaveštajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je Tramp, navodno, dao izvesnom stranom lideru.

Prijava je zasnovana na nizu dogadjaja, medju kojima je i telefonski razgovor Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog 25. jula, navode dobro obavešteni izvori.

Tramp je tokom razgovora zatražio od Zelenskog da istraži aktivnosti Bajdenovog sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za gas, navodi jedan od izvora upoznat sa sadržajem razgovora.

Američki predsednik nije pokrenuo pitanje pomoći Ukrajini, što nagoveštava da nije bilo reči o eksplicitnom traženju ustupaka, preneo je VOA.

Posle tih optužbi Džo Bajden je tražio od Trampa da objavi transkript tog telefonskog razgovora, održanog u julu.

Ukrajinski šef diplomatije je protiv toga ocenivši da Ukrajina ima prava da čuva državne tajne.

Zelenski i Tramp treba u sredu da se sastanu u Njujorku na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajinski ministar negira da je Tramp vršio pritisak na Zelenskog

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2019

Donald Tramp nije vršio nikakav pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tokom njihovog telefonskog razgovora kada je, prema nekim navodima, on tražio od ukrajinskog lidera da se raspita o sinu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova..."Znam...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.