Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Da li je svetski rat neizbežan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 09:16

Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Da li je svetski rat neizbežan?

Intenzivne otvorene i tajne diplomatske aktivnosti kao i masivni vojni pokreti na ukrajinsko-ruskoj granici stvaraju utisak da se radi o odsudnim trenucima za izbegavanje svetskog rata, odnosno, očuvanje kakvog-takvog mira. Informacija od utorka da je deo ruskih vojnih snaga završio sa vežbama u blizini Ukrajine i krenuo ka svojim kasarnama donela je dozu opreznog optimizma u svetskim centrima odlučivanja, ali je nepoverenje na svim stranama i dalje najjači pokretač donošenja odluka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Poslednjih nedelja Zapad i zvanični Kijev konstantno ponavljaju upozorenje o navodno planiranoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Rusija ovakve tvrdnje u više navrata okarakterisala kao "prazne i neosnovane" i poziva partnere da razmotre njene zahteve o garancijama bezbednosti, dok je ceo kontekst zbivanja u svetskim medijima dobio je naziv "Ukrajinska kriza".

Doslovno cela planeta sa zabrinutošću prati događaje, a RTV na svom portalu "uživo" ih prenosi.

15.00 - Ruske vojne snage vraćaju se u stalne baze nakon vežbi

Jedinice Zapadnih vojnih okruga vraćaju se u stalne baze nakon završetka planiranih vežbi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, javlja TAS S.

14.28 - Nemačka traži dokaz o povlačenju ruske vojske

Nemačkoj je potreban dokaz od Moskve da su se ruski vojnici povukli sa pograničnog područja sa Ukrajinom, izjavio je danas portparol nemačke vlade.

14.24 - Moskva: Cilj SAD da u Evropi stvore stalnu pretnju Rusiji

Sjedinjene Države su povećale svoje kopnene snage u Evropi za 30 odsto u proteklih sedam godina, dok je intenzitet letova američkih bombardera blizu ruskih granica porastao za 40 odsto tokom protekle godine, izjavio je danas zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti Mihail Popov.

13.33 - Si pozvao na političko rešenje ukrajinske krize

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na političko rešenje ukrajinske krize, preneli su kineski državni mediji.

13.26 - Srpski ambasador u Ukrajini: Neće biti rata

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović izjavio je danas da ne očekuje da će doći do sukoba između Rusije i Ukrajine.

13.17 - Poljska: Moguć priliv izbeglica iz Ukrajine u slučaju napada Rusije

Poljska će se pripremiti za mogući priliv izbeglica iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

13.08 - Gavrilov: NATO da se obaveže da Ukrajina neće u Alijansu

Rusija želi da se NATO javno obaveže da neće primiti Ukrajinu u tu vojnu alijansu, izjavio je danas za agenciju RIA ruski diplomata u Beču Konstantin Gavrilov.

13.04 - Zelenski: Još ne vidimo povlačenje ruskih trupa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da još ne vidi povlačenje ruskih trupa sa položaja blizu ukrajinske granice.

12.57 - Ukrajina slavi Dan jedinstva: Ne plašimo se

Ukrajinci su danas podigli nacionalne zastave i odsvirali nacionalnu himnu kako bi povodom "Dana jedinstva" pokazali zajedništvo protiv straha od ruske invazije, a koja bi, prema tvrdnjama zapadnih sila, mogla biti neizbežna.

12.31 - Borelj: Tražimo diplomatsko rešenje

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da Evropa trenutno živi u najgoroj krizi od završetka Hladnog rata i da se ne može predvideti šta će se sledeće dogoditi.

12.25 - Lavrov: Spremni smo za bezbednosne razgovore sa Zapadom

Rusija je spremna za razgovore koje je Zapad predložio o određenim bezbednosnim pitanjima ako to ne znači "ostavljanje po strani" ključnih zahteva Rusije, kao što je zaustavljanje širenja NATO-a ka istoku, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

11.46 - Makej: Nijedan ruski vojnik neće ostati u Belorusiji

Nijedan ruski vojnik ni komad vojne opreme neće ostati u Belorusiji nakon zajedničkih vojnih vežbi, saopštio je danas beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej.

11.25 - Peskov: Rusija nema ništa sa hakerskim napadim u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je danas da Rusija stoji iza hakerskog napada u Ukrajini. "Rusija nema ništa sa bilo kakvim hakerskim napadima, uključujući onaj u Ukrajini", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

11.20 - Kijev: Moguć referendum o Sporazumu iz Minska

Održavanje referenduma u Ukrajini o Mirovnom sporazumu iz Minska je moguće samo ako se potroše sve druge opcije, izjavila je danas Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera zadužena za reintegraciju pobunjenih teritorija.

11.16 - Stoltenberg: Pomeranje ruskih trupa nije potvrda povlačenja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovo je danas pozvao Moskvu da dokaže da povlači svoje trupe sa granica Ukrajine.

11.06 - Monastirski: Ukrajina vežba odgovor na sve moguće scenarije

Ukrajinske agencije za sprovođenje zakona održale su tokom proteklog vikenda vežbe za uvežbavanje odgovora na mogući upad u zgrade vlade i policijske stanice na 30 kilometara od granice sa Krimom, izjavio je danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski

10.50 - Volas: Nema dokaza o ruskom povlačenju

Britanija do sada nije videla nikakve dokaze da Rusija povlači svoje trupe razmeštene u blizini ukrajinske granice, izjavio je danas ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas.

10.42 - Mišel: Moskva da bira između rata i diplomatije

Zvanična Moskva mora da bira između rata i diplomatije usred vojnog nagomilavanja na granicama Ukrajine, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

10.36 - Lajen: Moskva šalje oprečne signale

Rusija tek treba da dokaže svoju spremnost za deeskalaciju usred gomilanja vojske na ukrajinskim granicama, izjavila je danas predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen.

9.27 - Rusija, nakon manevara na Krimu, povlači deo trupa

Jedinice ruskog Južnog vojnog okruga vraćaju se u garnizone nakon manevara na Krimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

9.05 - NRL: Ukrajinski tenkovi se grupišu u Donbasu, spremaju se radari za navođenje ratnih aviona

Ukrajinske snage bezbednosti rasporedile su više od dvadesetak tenkova u blizini sela Podlesne, koje kontroliše Kijev u blizini linije vojnog kontakta u Donbasu, saopštila je pres-služba Narodne milicije samoproglašene Narodne Republike Luganska (NRL), a razmeštaju se i radarski punktovi za avijaciju u Donbasu, izjavio je danas Ivan Filiponenko portparol samoproglašene Narodne Republike Lungansk (NLR).

8.40 - Hitan sastanak G-7 o Ukrajini do kraja nedelje u Minhenu

Ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G-7) planiraju da ove nedelje održe hitan sastanak u Nemačkoj, da bi razgovarali o krizi oko Ukrajine i strahovanjima o mogućoj ruskoj invaziji, potvrdili su danas dobro upućeni diplomatski izvori.

8.05 - Le Drijan: Priznanje Donjecka i Luganska - napad bez oružja

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan saopštio je sinoć da bi u slučaju da Moskva zvanično prizna samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, to bio "napad bez oružja" na Kijev.

7.28 - Lajtl: Neutralni bi trebalo da utiču na Kijev

Predsednik Evropskog pokreta Austrije (EBOe) Kristof Lajtl predložio je da bivši političari iz neutralnih država utiču na Kijev kako bi se smanjile tenzije.

6.28 - Šolc: Članstvo Ukrajine nije na dnevnom redu NATO-a

Članstvo Ukrajine u NATO trenutno nije na dnevnom redu Alijanse, a Rusija je ključni faktor bezbednosti u Evropi, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc novinarima u Moskvi posle tročasovnog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.