Ukrajinska kriza iz dana u dan: Uništeno šest ukrajinskih skladišta oružja, eksplozije u Kijevu i Belgorodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2022, 06:07

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Uništeno šest ukrajinskih skladišta oružja, eksplozije u Kijevu i Belgorodu

Šezdeset i četvrti dan rata u Ukrajini. Najžešće borbe se vode u Marijupolju oko železare "Azovstalj". UN priprema evakuaciju civila iz železare. 

Rusija je obustavila isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj, a ruski predsednik Vladimir Putin upozorava da ako se neko umeša u sukob sledi munjevit odgovor.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, posle razgovora sa Putinom u Moskvi, doputovao je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajinu.

20.31 - Eksplozije u Kijevu i Belgorodu

U ukrajinskoj prestonici Kijevu danas su se čule dve eksplozije, rekli su očevici za Rojters.

20.26 - Konašenkov: Uništeno šest ukrajinskih skladišta oružja

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su još šest ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, municije i goriva, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

17.50 - Vereščuk: Rusija predala Ukrajini 33 vojnika i 12 civila

Rusija je predala Ukrajini 33 ukrajinska vojnika, uključujući 13 oficira u razmeni ratnih zarobljenika, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk danas.

17.00 - Dogovor o transportu ukrajinskih žitarica preko bugarske luke

Ukrajina i Bugarska su postigle dogovor o transportu ukrajinskih žitarica preko bugarske luke Varna, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posle razgovora sa bugarskim premijerom Kirilo Petkovim.

16.38 - Erdogan: Ankara spremna da posreduje u pregovorima Rusije i Ukrajine

Ankara je spremna da posreduje u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ponovio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u današnjem telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

16.00 - Tusk optužuje Austriju, Mađarsku i Nemačku da će gas plaćati u rubljama

Predsedavajući Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk optužio je Austriju, Mađarsku i Nemačku da su se upustili u ulazak u "zonu rublje".

15.45 - Plan da se od delova Ukrajine, uz podršku SAD, stvori Velika Poljska

Direktor ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin optužio je danas Vašington i Varšavu da razrađuju planove za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad njenim "istorijskim posedima" u Ukrajini.

13.50 - Kijev: Rusi ne dopuštaju evakuaciju ranjenika iz Azovstalja

Rusija ne dozvoljava da ranjeni ukrajinski borci budu evakuisani iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, gde se nalaze pod opsadom, rekao je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

13.15 - Na Krimu uhapšen bivši marinac Ukrajne, pripremao napad

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je u Simferopolju uhapšen bivši pripadnik Mornarice Ukrajine, koji je, prema podacima obaveštajne službe, pripremao podmetanje požara i eksplozije u tržnom centru u tom ruskom gradu.

13.07 - Podoljak: Svet priznaje pravo Ukrajini da napada ruske baze

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak saopštio je danas da svet priznaje Ukrajini pravo da se brani tako što će izvoditi napade na ruske vojne baze i skladišta.

11.36 - Ukrajna trenutno ima dovoljnio gasa i struje da podmiri potrošnju

Šef odbora za energetiku ukrajinskog parlamenta Andrija Herus izjavio je danas da Ukrajina trenutno ima dovoljno gasa i struje da podmiri svoje potrebe, ali da nije siguran da će to moći da obezbedi i kasnije na jesen.

11.05 - Stoltenberg: Švedska i Finska ako žele mogu brzo u NATO

Finska i Švedska će moći brzo da postanu članice NATO, ako odluče da zatraže pridruživanje tom vojnom savezu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

8.59 - Rusija za 6.maj saziva neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini

Rusija će za 6. maj sazvati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na terenu u Ukrajini, najavio je Sergej Leonidčenko, viši savetnik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

08.20 - Zelenski: Rusija koristi energente da ucenjuje Evropu

Rusija koristi energente da ucenjuje Evropu, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je, obraćajući se tokom noći, rekao da je odluka Rusije da prekine isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj pokazuje da "niko u Evropi ne može da se nada održavanju normalne ekonomske saradnje sa Rusijom", prenosi Bi-Bi-Si.

07.43 - Kanadski parlament nazvao genocidom ruski napad na Ukrajinu

Kanadski poslanici jednoglasno su usvojili rezoluciju u kojoj se ruski napadi u Ukrajini nazivaju „genocidom“, a članovi parlamenta su poručili da postoji „mnogo dokaza o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovečnosti“ koje je Moskva počinila.

07.31 - Rusija: PVO se aktivirao u Belgorodu

Sistemi za protivvazdušnu odbranu aktivirali su se rano jutros u ruskom gradu Belgorodu, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na navode lokalnih vlasti.

07.23 - Eksplozije kod TV Tornja u Hersonu, Rusi: Ukrajina ispalila rakete

Serija snažnih eksplozija odjeknula je u centru Hersona, u blizini televizijskog centra, javljaju RIA Novosti.

06.53 - Ukrajina ispalila tri rakete na Herson, ruska PVO oborila dve

Ukrajina je sinoć ispalila tri rakete na centar južnog grada Hersona, od kojih je ruska PVO oborila dve, javila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na bezbednosni izvor.

06.49 - Gutereš: U toku izrada plana za evakuaciju civila u Azovstalu

U toku je izrada plana za evakuaciju civila iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, izjavio je sinoć generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

06.46 - Blinken: Ukrajina da odluči o akcijama van svojih granica

Na Ukrajini je da odluči hoće li da preduzima vojne akcije izvan svojih granica, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken obraćajući se podkomitetu američkog Senata za državne, inostrane operacije i srodne aktivnosti.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.