Ukrajinska kriza iz dana u dan: Stoltenberg: Pojačaćemo pomoć Kijevu; Medvedev: Ako isporuči PVO sisteme, NATO postaje  meta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 07:07

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Stoltenberg: Pojačaćemo pomoć Kijevu; Medvedev: Ako isporuči PVO sisteme, NATO postaje meta

Rat u Ukrajini ušao je u 280. dan. Nastavljaju se borbe na jugu i istoku zemlje. Nova pomoć Vašingtona Ukrajini za kupovinu struje i mrežnu opremu. Ministri spoljnih poslova članica NATO-a poručuju da će nastaviti da pružaju Ukrajini vojnu, finansijsku i energetsku pomoć. Moskva odgovara da, ukoliko isporuči PVO sisteme Ukrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NATO postaje legitimna meta. IAEA poručuje da će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama.

Nastavljaju se borbe na jugu i istoku Ukrajine. Moskva poručuje da Kijev, ukoliko želi da počnu pregovori, mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela.

Sa druge strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba pozvao je NATO da u što kraćem roku pruži pomoć Ukrajini. Ministri spoljnih poslova članica NATO su mu odgovorili da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i energetsku pomoć.

"Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobedio, a i za svet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO da podrži Ukrajinu", naglasio je Stoltenberg.

Novu pomoć Ukrajini od 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme najavljuju i Sjedinjene Američke Države.

Sa druge strane, zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će, ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima "Patriot", oni odmah zajedno sa osobljem Alijanse postati legitimna meta ruske vojske.

Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji krenula je juče iz Holandije za Malavi, u skladu sa izvoznim sporazumom koji postignut ranije uz posredovanje Ujedinjenih nacija, saopštio je portparol generalnog sekretara UN.

IAEA poručuje da će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama.

23.10 - Nemačka proglasila "genocidom" ukrajinski Golodomor

Nemački Bundestag proglasio je danas Golodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca u kojem je tokom zime 1932-1933. godine, u vreme dok je na čelu SSSR bio Josif Staljin, preminulo nekoliko miliona ljudi, "genocidom".

19.00 - Hrenjin: Zapad sprema nacionalističke vojne formacije protiv Belorusije

Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije koje mogu biti upotreblјene protiv Belorusije u cilјu nasilnog osvajanja vlasti, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

17.25 - Stoltenberg: Ukoliko Ukrajina ne ostane suverena i nezavisna ne može u NATO

Da bi se ugrožena nacija Ukrajine jednoga dana pridružila NATO savezu, zemlja treba da ostane suverena i nezavisna, rekao je danas generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Agencija Anadolija (AA).

14.27 - Kuleba: Ukrajini potrebne rakete Patriot za zaštitu civilne infrastrukture

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO održanog u Bukureštu, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je danas da su Ukrajini potrebni američki protivvazdušni rakektni sistemi tipa Patriot da bi zaštitila svoju civilnu infrastrukturu od ruskih napada.

14.20 - Ukrajinski bezbednjaci pretresli manastir

Služba bezbednosti Ukrajine pretresla je danas manastir na zapadu zemlje u, kako tvrde, operaciji za suzbijanje "razornih aktivnosti ruskih specijalnih službi".

13.22 - Šojgu: Ruske trupe testiraju nove načine upotrebe raketa i artiljerije u Ukrajini

Ruske trupe testiraju nove načine borbene upotrebe raketa i artiljerije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku ministarstva.

12.50 - EK: Kako za Ukrajinu upotrebiti zamrznuta privatna i državna sredstva Rusije

Evropska komisija je danas poslala državama članicama EU predlog o tome kako da se upotrebi zamrznuta imovina ruskih privatnih lica, ali i centralne ruske banke, za rekonstrukciju Ukrajine.

07.05 - Požar u skladištu nafte na zapadu Rusije

U skladištu u Brjanskoj oblasti na zapadu Rusije, danas su se zapalile cisterne sa naftom na oko 1.800 kvadratnih metara, saopštio je lokalni guverner Aleksandar Bogmaz.

06.56 - SAD: Rusija koristi nenaoružane krstareće rakete kako bi iscrpela Ukrajinsku PVO

Rusija ispaljuje nenaoružane krstareće rakete koje su dizajnirane da nose nuklearne bojeve glave na ciljeve u Ukrajini, kako bi pokušala da iscrpi kijevske zalihe protivvazdušne odbrane, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

06.50 - Zamenik gradonačelnika Hersona u pritvoru, osumnjičen za saradnju s Rusijom

Ukrajinski Državni istražni biro (DIB) saopštio je da je zadržao u pritvoru zamenika gradonačelnika Hersona pod optužbom da je sarađivao sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.