Ukrajinska kriza iz dana u dan: Pao i Severnodonjeck, Gasprom prekinuo isporuke gasa Holandiji i danskim dobavljačima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2022, 06:28

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Pao i Severnodonjeck, "Gasprom" prekinuo isporuke gasa Holandiji i danskim dobavljačima

Devedeset sedmi dan rata u Ukrajini. Lideri Evropske unije na vanrednom samitu u Briselu postigli dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koji podrazumeva embargo na uvoz nafte. 

Napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni su u ponedeljak, nakon što je ubijen francuski novinar.

22. 33 - Kadirov: Završeno ''čišćenje'' Severodonjecka

Lider ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno potpuno "čišćenje" ukrajinskog istočnog grada Severodonjecka.

21.37 - Lavrov u Rijadu: Zapad koristi Ukrajinu da širi dominaciju po svetu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da zapadne zemlje pokušavaju da mobilišu sve druge države pod svoje okrilje koristeći situaciju u Ukrajini kao izgovor.

21.06 - UN: Iz Ukrajine do sada skoro 7 miliona izbeglica

Iz Ukrajine je od početka rata 24. februara otišlo skoro sedam miliona ljudi, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice.

20.14 - Mišel: Šesti paket sankcija Rusiji pred usvajanjem

Šesti paket EU sankcija protiv Rusije koje uključuju i embargo na isporuke ruske nafte tankerima država članica mogao bi biti odobren 1. ili 2. juna, najavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

19.50 - Zelenski: Neprihvatljivo odlaganje dogovora o novim sankcijama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas šesti paket sankcija Evropske unije Rusiji, ali je kritikovao, kako je rekao, "neprihvatljivo”odlaganje dogovora o novim merama".

17.36 - Gasprom prekida isporuke danskom Orstedi i Šel enerdžiju

Ruska kompanija Gasprom saopštila je danas da će prekinuti dotok gasa danskom Orstedu, kao i Šel enerdžiju za njihov ugovor o snabdevanju Nemačke gasom, pošto te dve kompanije nisu izvršile plaćanja u rubljama.

16.10 - Sber banci blokiran pristup SWIFT-u

Ruska Sberbanka isključena je iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka SWIFT najnovijim, šestim setom sankcija koje su u odobrili lideri Evropske unije u ponedeljak.

16.00 - Belgija ne očekuje prekid isporuka gasa iz Rusije

Nakon što je ruska državna kompanija Gasprom danas prekinula isporuke gasa Holandiji u susednoj Belgiji kažu da trenutno nema naznaka da bi isto moglo da se desi i njima niti ima potrebe da se aktivira nacionalni plan za vanredne situacije za prirodni gas.

15.17 - Patrušev: Poljska kreće da zauzme zapadne delove Ukrajne

Poljska po svemu sudeći već kreće u zauzimanje teritorije u zapadnoj Ukrajini, izjavio je danas u Kazanju sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev.

13.20 - Danska ambasada u Moskvi ne prima više zahteve za vize

Danska je danas saopštila da njena ambasada u Moskvi više neće prihvatati zahteve za vize ili boravišne dozvole, zbog nedostatka osoblja, a nakon što je Rusija ranije ovog meseca proterala četiri diplomate i još tri zaposlena.

12.29 - Medvedev: Putin nema imovinu, račune u inostranstvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin, kao ni drugi političari zemlje, nemaju račune, imovinu ili druge značajne interese u inostranstvu, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

10.54 - Rusija: Oboren avion suhoj-25, likvidirano 290 ekstremista u Ukrajini

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general major Igor Konašenkov, saopštio je danas da je ruska avijacija oborila avion suhoj-25 u Nikolajevskoj oblasti, likvidirala, kako kaže, 290 ekstremista, i uništila 23 jedinice vojne tehnike u Ukrajini.

10.29 - Borelj: Rusija će morati da prodaje naftu po nižoj ceni

Dogovor Evropske unije o embargu na uvoz najvećeg dela ruske nafte, primoraće Moskvu da ostalima prodaje naftu po nižoj ceni, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

10.02 - Donjeck: U ukrajinskom granatiranju ubijeno šest civila

U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata u ukrajinskom granatiranju poginulo je šest civila, među kojima i jedan tinejdžer, a ranjeno je 19 osoba, saopštile su danas vlasti DNR, a prenosi TAS S.

09.44 - Rojters: Lavrov sa ministrima Saveta za zalivsku saradnju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiće sutra Saudijsku Arabiju, gde će se sastati sa ministrima spoljnih poslova zemalja Saveta za zalivsku saradnju (GC C), saopštila su Rojtersu dva zvaničnika.

09.19 - Arestovič: Bez raketa dugog dometa pobeda malo verovatna

Vojna pobeda protiv Rusije je „malo verovatna“, ako SAD obustave Kijevu isporuku artiljerije dugog dometa, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik Aleksej Arestovič za CNN.

08.36 - Ruske snage polako napreduju ka centru Severodonjecka

Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj izjavio je danas da ruske trupe polako napreduju ka centru Severodonjecka.

08.19 - Brod sa teretom napustio Marijupolj, odredište Rostov

Prvi brod koji je ušao u Marijupolj nakon završetka borbi u ovom ukrajinskom gradu, napustio je danas luku sa metalnim teretom, saopštila je pres-služba Južnog vojnog okruga Rusije za TASS.

07.54 - Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike: Kontrolišemo trećinu Severodonjecka

Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik u intervjuu za rusku novinsku agenciju Tas s.

06.43 - Od danas nema više gasa iz Rusije za holandski GasTera

Holandska kompanija ''GasTera'' saopštila je da od danas neće dobijati gas od ruskog Gasproma, nakon što je odbila da pristane na zahteve Moskve za plaćanje u rubljama.

06.30 - Lajen: Do kraja godine prekidamo 90 odsto uvoza nafte iz Rusije

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu. Ovo će do kraja godine efektivno prekinuti oko 90 procenata uvoza nafte iz Rusije u EU, napisala je Lajen noćas na Tviteru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTA JE SVE DOGOVORENO U BRISELU? Embargo na rusku naftu uz USTUPAK Mađarskoj: "Do kraja godine prekidamo 90 odsto uvoza ruske nafte":

Izvor: Blic, 31.Maj.2022

Lideri EU postigli su dogovor na samitu u Briselu o embargu na uvoz ruske nafte brodovima do kraja godine, u okviru sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.