Ukrajinska kriza iz dana u dan: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2022, 06:26

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU

Devedeset šesti dan rata u Ukrajini. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU, javlja Tanjug. Holandska kompanija "Gastera" saopštila je da je dobila obaveštenje od "Gasproma" da od 31. maja prekida isporuke gasa, što bi moglo da se dogodi i Danskoj, koja takođe odbija plaćanje u rubljama

Gradonačelnik ukrajinskog grada Severodonjecka Oleksandr Strijuk, koji je trenutno u epicentru sukoba sa ruskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojskom, rekao je za AP da taj grad nema struju, da su komunikacije prekinute i da se vode ulične borbe.

"Ruske trupe su se probile još nekoliko blokova ka centru grada. Nemamo struju, komunikacije su u prekidu. Grad je totalno uništen", rekao je Strijuk.

On je naveo da se na ulicama vode žestoke borbe, ali i da ukrajinska vojska pokušava da odbije napad.

00.05 -Šarl Mišel: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte. "Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine izvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije", napisao je Mišel na Tviteru.

21.19 - EU raspravlja o sankcijama,vidi se "svetlo na kraju tunela"

Lideri EU 27 večeras na sastanku u Briselu raspravljaju o situaciji u Ukrajini, ali i o šestom paketu sankcija koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije.

19.25 - Samit lidera EU: Mišel uverio Zelenskog da će EU nastaviti da pomaže Ukrajinu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uverio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će EU nastaviti da jača sposobnost te zemlje da se brani, kao i da pomaže u njenom oporavku.

18.35 - Kremlj posle razgovora Putina i Erdogana: Rusija spremna da omogući tranzit žita iz Ukrajine

U telefonskom razgovoru sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je spremnost Rusije da omogući nesmetan tranzit robe, saopštila je danas pres služba Kremlja.

17.27 - Erdogan predlaže sastanak Rusije, Ukrajine i UN u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom održavanje sastanka delegacija Rusije, Ukrajine i UN u Istanbulu i ulogu u mogućem mehanizmu nadgledanja ako se obe strane slože, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

16.26 - Bajden: SAD neće slati Ukrajini sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju

Sjedinjene Američke Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusiju, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden.

13.37 - Obustavljena evakuacija civila iz Luganska, ubijen novinar

Napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni su danas nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate, izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

13.59 - Stoltenberg: NATO podržava Ukrajinu u samoodbrani

Na obeležavanju 40. godišnjice pristupanja Španije NATO generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da savez pruža ključnu podršku Ukrajini da ostvari svoje "pravo na samoodbranu, sadržano u povelji UN".

12.20 - Kremlj: Ukrajinski napadi na obdaništa i civilnu strukturu nečuveni

Ukrajinski napadi na civilnu infrastrukturu, uključujući i zgrade u kojima su obdaništa, apsolutno su nečuveni, i to je upravo tip akcija koji ruska vojska želi da istrebi, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov, odgovarajući na pitanje za napad u Melitopolju.

09.31 - U eksploziji u Melitopolju povređene tri osobe

U jutrošnjoj eksploziji u centru Melitopolja, grada na jugu Ukrajine koji kontrolišu ruske snage, povređene su tri osobe, prenosi RIA Novosti.

08.49 - Počeo izvoz žita iz ukrajinske Hersonske oblasti u Rusiju

Ukrajinska oblast Herson počela je da izvozi žito iz prošlogodišnje žetve u Rusiju, izjavio je danas Tas Kiril Stremousov, zamenik načelnika vojno-civilne uprave te regije koja je pod kontrolom ruskih sanaga.

07.40 - Gajdar: Ruske trupe ušle u predgrađe Severodonjecka

Ruske trupe ušle su u predgrađa ukrajinskog grada Sevjerodonjecka, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

07.07 - Erdogan: Razgovaraću danas sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da danas razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.