Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljaju se borbe u Hersonu i Zaporožju, Pentagon šalje pomoć Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2022, 19:22

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nastavljaju se borbe u Hersonu i Zaporožju, Pentagon šalje pomoć Ukrajini

Dvesta dvadeset peti dan rata u Ukrajini. U Hersonu i Zaporožju se nastavljaju borbe. Ukrajinske snage tvrde da napreduju i zauzimaju sve više mesta na jugu. Moskva poručuje da pregrupiše snage u Hersonu, da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga i da se one povlače iz Artjomovska. Dodatni oprez u NATO-u nakon novih Putinovih poteza. Pentagon šalje novu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoć Kijevu.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakoneo prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije.

Putin je potpisao i ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

S druge strane, ambasadori EU odobrili su usmeno 8. paket sankcija Ruskoj Federaciji koji uključuje zabranu pružanja pravnih, IT i inženjerskih usluga.

Dodatni oprez u NATO-u nakon novih Putinovih poteza. "Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu", rekao je zvaničnik NATO-a.

Duž reke Dnjepar, borbe se nastavljaju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da ukrajinske trupe zalaze sve dublje na teritoriju Hersonske oblasti.

Ruska strana poručuje da pregrupiše snage, da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga i da se one povlače iz Artjomovska.

Češki predsednik Miloš Zeman ocenio je da je rizik od nuklearnog sukoba visok zbog, kako kaže, ruskih pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

Sjedinjene Američke Države spremaju vojnu pomoć Ukrajini od 625 miliona dolara.

18.00 - EU sankcionisala 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica

Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU.

16.58 - Stremousov kritikovao vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorije

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov kritkovao je danas vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorija u Ukrajini.

12.48 - Kremlj: Zapad ne planira da uključi Rusiju u istragu o Severnom toku

Rusija je diplomatskim kanalima obaveštena da ne postoje planovi da se Moskva uključi u istragu incidenata na gasovodima Severni tok 1 i 2, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.10 - Breton: Ukrajina zbog rata ne može trenutno u NATO

Ukrajina ne može da uđe u NATO dok se vodi rat na njenoj teritoriji, saopštio je danas evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton, prenosi TAS S.

09.15 - DNR: U granatiranju ukrajinskih snaga ubijena tri civila

Ukrajinske oružane snage granatirale su samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) 57 puta u poslednja 24 sata, a u napadima su ubijena tri civila i ranjeno šestoro, saopštile su vlasti DNR.

09.13 - Kijev: Najmanje dve osobe poginule u granatiranju Zaporožja

Najmanje dve osobe poginule su tokom noći u ruskom grantiranju ukrajinskog grada Zaporožja, saopštio je na Telegramu regionalni načelnik Oleksandr Staruh.

07.12 - Kijev: Granatirano Zaporožje, više stambenih zgrada oštećeno

U granatiranju ukrajinskog grada Zaporožja tokom noći u požarima je oštetećeno ili uništeno nekoliko stambenih zgrada, a još je nepoznato da li ima žrtava, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Staruh.

06.49 - Zelenski: Oslobođena još tri naselja na jugu Hersona

Ukrajinske snage oslobodile su još tri naselja na jugu Hersonske oblasti, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom video obraćanju.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska vojska: Rusija prvi put dronovima napala Zaporožje; Borelj poziva EU da izdvoji više novca za vojnu pomoć

Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 05:56

Dvesta dvadeset šesti dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na jugu i istoku zemlje. Rusija prvi put napala Zaporožje bespilotnim letelicama, saopštila je ukrajinska vojska. Novi tim stručnjaka IAEA danas dolazi u nuklearnu elektranu Zaporožje, javlja Interfaks. Predsednik...

Nastavak na RTS...

Putin se suočava sa "najopasnijim trenutkom" dok se ruske snage povlače u Ukrajini

Izvor: VOA, 07.Okt.2022

Rat u Ukrajini verovatno ulazi u kritičnu fazu jer snage Kijeva napreduju na jugu i istoku zemlje, terajući na povlačenje rusku okupatorsku vojsku. Proteklih dana ukrajinske trupe su probile ruske linije odbrane u južnom regionu Hersona, oslobodivši nekoliko sela duž reke Dnjepar. Ukrajinske...

Nastavak na VOA...

„Zašto mi napredujemo metar po metar kada Ukrajinci napreduju selo po selo?“: Sve intenzivnije kritike Rusa na račun Kremlja

Izvor: Danas, 07.Okt.2022

Posle haotičnog povlačenja Rusije u Hersonu manje od nedelju dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin nelegalno anektirao ovaj ukrajinski region zajedno sa još tri, Kiril Stremusov, guverner regiona koga je imenovala Moskva, nastojao je da smiri napeto raspoloženje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.