Ukrajinska kriza iz dana u dan: Prvi rezultati referenduma o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji; SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2022, 06:52

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Prvi rezultati referenduma o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji; SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini

Dvesta šesnaesti dan rata u Ukrajini. U četiri ukrajinska okruga poslednji dan se glasa o pripajanju Rusiji. Velika Britanija zbog referenduma uvodi sankcije ruskim zvaničnicima. Kremlj saopštava da se kontakti Moskve i Vašingtona o nuklearnom oružju odvijaju sporadično. Putin poručuje da se Zapad prema Rusiji mora odnositi s poštovanjem. SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini.

Ukrajinske snage pojačale su napade i na više linija fronta postižu uspeh, saopštava predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine Volodimir Zelenski.

Pažnja Moskve, s druge strane, usmerena je na referendumima o pripajanju Rusiji u oblastima Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.

Kijev i većina zemalja odbacili su ove referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate, prenosi Rojters.

Britanska vlada, u međuvremenu, objavila je novi paket sankcija ruskim zvaničnicima i predstavnicima organizacija povezanim sa sprovođenjem referenduma u četiri ukrajinske oblasti.

Dok Vašington tvrdi da su u stalnom kontaktu sa Moskvom zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o nuklearnom oružju, Kremlj poručuje da se kontakti odvijaju sporadično, ali da su na odgovarajućem nivou.

Prema rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Kremlj ima nuklearni "lanac komandovanja", ali je i neizvesno da li bi iko rekao Putinu "ne" , ukoliko odluči da upotrebi nuklearno oružje.

Putin, istovremeno, poručuje da Zapad prema Rusiji mora da se odnosi s poštovanjem.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na Generalnoj skupštini u Beču istakla je da je hitno potrebno uspostaviti zaštitnu zonu u Zaporožju, te da je to jedino rešenje kako bi se stabilizovala situacija oko najveće evropske nuklearne elektrane.

SAD najavljuje da će obezbediti 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini, namenjene civilnom sektoru. Ukupna vojna pomoć administracije američkom predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi dolara, saopštava Stejt department.

17.28 - Prvi rezultati referenduma o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji

Izborne komisije objavile su danas prve rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

13.29 - Putin: Imamo rekordnu žetvu, Zapad kriv za krizu hrane

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da će žetva žitarica u Rusiji dostići rekordan nivo i ocenio da sankcije na izvoz ruskog žita i đubriva mogu dovesti do globalne prehrambene krize, za šta je, kako kaže, kriv kolektivni Zapad.

13.06 - Gruzijski ministar: Stiglo je 10.000, a ne 250.000 Rusa

Ministar unutrašnjih poslova Gruzije Vahtang Gomelauri izjavio je danas da nema razloga da ta zemlja zatvara granicu sa Rusijom i ograničava ulazak ruskim državljanima.

12.27 - Peskov: Moskva ostaje spremna za pregovore, uslovi promenjeni

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da Moskva ostaje spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali da su se, s obzirom da se situacija promenila, i uslovi promenili.

11.17 - Medvedev: Rusija ima pravo da se brani atomskim oružjem

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev danas je poručio da Rusija ima pravo da se brani atomskim oružjem i da to "sigurno nije blef".

11.08 - Nord Strim: Oštećenja na oba gasovoda bez presedana

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 su bez presedana, a vreme popravke je nemoguće proceniti za sada, saopštila je danas kompanija Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

09.39 - Filipini u pregovorima sa Rusijom oko kupovine nafte i druge robe

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi, izjavio je da je njegova zemlja u pregovorima sa Rusijom oko kupovine nafte i druge robe i istakao da nacionalni interesi moraju imati prednost nad dnevnom politikom.

09.37 - Velika Britanija: Putin će u petak objaviti prisajedinjenje

Predsednik Rusije Vladimir Putin će tokom obraćanja parlamentu, predviđenim za petak, objaviti prisajedinjenje samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Luganjsk, kao i delova Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom ruske vojske, u kojima se održava referendum o pridruživanju Rusiji, saopštava britansko Ministarstvo odbrane.

09.24 - Austrija:FPO zahteva referendum o sankcijama protiv Rusije

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl zatražio je održavanje referenduma u Austriji o sankcijama protiv Rusije.

08.36 - Proruske vlasti: Ukrajina granatira više naselja u DNR i LNR

Ukrajinska vojska granatirala je rano jutros devet naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), ispalivši ukupno 53 projektila, saopštile su vlasti DNR, prenosi TASS.

08.01 - Poslednji dan izjašnjavanja: Referendumi proglašeni validnim

Na teritorijama nepriznatih samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti pod kontrolom ruske vojske, u toku je poslednji dan referenduma za pridruživanje Rusiji.

07.00 - Ukrajina: Ima povređenih u granatiranju Zaporožja

U noćašnjem granatiranju Zaporožja ima povređenih, a izbio je požar, saopštio je sekretar gradskog veća Anatolij Kurtev.

06.52 - Teške borbe u različitim delovima Ukrajine

Ukrajinske i ruske snage vode teške borbe u različitim delovima Ukrajine, dok se danas privode kraju referendumi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i oblastima Hersona i Zaporožja, ukrajinskim teritorijama koje nameravaju da se pripoje Rusiji.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.