Ukrajinska kriza iz dana u dan: Bahmut skoro potpuno opkoljen; Ukrajina: Žrtve u Kramatorsku, delegacija EU stigla u Kijev

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 07:34

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Bahmut skoro potpuno opkoljen; Ukrajina: Žrtve u Kramatorsku, delegacija EU stigla u Kijev

Najmanje tri osobe ubijene su, a 18 je ranjeno tokom raketnog udara na ukrajiski grad Kramatorsk, kada je uništena stambena zgrada, a oštećeno još nekoliko.

Iz ruševina su izvučene dve osobe, a od 18 ranjenih, osmoro je hospitalizovano, rekao je savetnik ministra policije Ukrajine Anton Geraščenko, prenosi "Gardijan".

Lokalne vlasti su prvobitno rekle da je Rusija ispalila raketu, a onda je policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kasnije saopštila da je taktički projektil "iskander-k" pogodio zgradu u 21:45 po lokalnom vremenu.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da Rusija priprema veliku ofanzivu i upozorio da bi mogla da počne 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu.

On tvrdi da je Rusija već prikupila nekoliko hiljada vojnika i da bi mogla da proba da "uradi nešto" kako bi obeležila godišnjicu početka invazije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Visoka delegacija Evropske unije stigla je u Kijev na samit Ukrajina-EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj doputovali su u glavni grad Ukrajine.

"Lepo je vratiti se u Kijev. Ovo je moj četvrti dolazak od invazije Rusije. Ovog puta, sa mojim timom komesara", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Dodaje da je u Kijev doputovala kako bi pokazala da "EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek", i kako bi dodatno produbila podršku i saradnju Ukrajine u EU.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara sa Ukrajinom laž.

"Naša diplomatija ima mnogo posla, konstantno, pravovremeno objašnjava šta se sve dešava. Razotkrivamo laži, posebno one u kojima se tvrdi da ne želimo da pregovaramo", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je ocenio da su SAD uverene u svoju superiornost i nepogrešivost i da je to glavni razlog konfrontacije između Rusije i Zapada.

"Ova isključivost, ova apsolutna samouverenost o američkoj nepogrešivosti i superiornosti, siguran sam, glavni su razlozi zašto se suočavamo sa zemljama, koje preko kijevskog režima, vode hibridni rat protiv nas", istakao je Lavrov.

Norveška će iz državnog budžeta povećati potrošnju iz svog državnog fonda u narednim godinama za finansiranje vojne i civilne pomoći Ukrajini, rekao je danas norveški premijer Jonas Gar Stoere.

Premijer nije precizirao koliko će novca Norveška potrošiti na pomoć Ukrajini, ali je otkrio da će biti višegodišnja obaveza, preneo je Rojters.

10.27 - Lavrov: Laž je da Rusija odbija pregovore sa Ukrajinom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara sa Ukrajinom laž.

09.37 - Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj doputovali u Kijev na samit Ukrajina-EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj doputovali su danas u Kijev gde će prisustvovati samitu Ukrajina-EU.

07.51 - Ukrajina i Francuska potpisale memorandum o nabavci radara

Ministri odbrane Ukrajine i Francuske, Aleksij Reznikov i Sebastijen Lekornu, potpisali su u Parizu memorandum sa Tales grupom o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

07.43 - Rusija traži sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.