Ukrajinska kriza iz dana i dan: Ruska Duma usvojila amandmane na Ustav o prijemu teritorija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 05:17

Ukrajinska kriza iz dana i dan: Ruska Duma usvojila amandmane na Ustav o prijemu teritorija

Dvesta dvadeset drugi dan rata u Ukrajini. Ruska Državna duma usvojila je danas jednoglasno amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije. Kijev ponovo odbacuje pripajanje delova Ukrajine i najavljuje nove pobede. Zapad najavljuje nove sankcije i jaču vojnu i finansijsku pomoć Kijevu.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ruske snage uništile su sedam artiljerijskih skladišta i skladišta projektila u regionima Harkov, Zaporožje, Nikolajev i Donjeck, saopštila je Moskva.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je istočni grad Liman u potpunosti "očišćen" od pripadnika ruskih snaga.

Ustavni sud Rusije odobrio je paket dokumenata o pristupanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je juče Državnoj dumi nacrte ustavnih zakona o prijemu DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav zemlje.

22.46 - Nova vojna pomoć SAD za Ukrajinu, vredna 625 miliona dolara

Sledeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su danas za Rojters dva izvora obaveštena o ovom paketu vrednom 625 miliona dolara.

19.52 - Šta Rusija ekonomski dobija sa pripojenim regionima?

Ruski portal Raša tudej objavio je analizu ekonomskih troškova, kao i koristi koje Rusiji donosi pripajanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, nakon što je državna Duma ratifikovala danas sporazume o njihovom pristupanju Ruskoj Federaciji.

17.31 - Rusija smenila komandanta Zapadnog vojnog okruga

Rusko ministarstvo odbrane smenilo je danas komandanta Zapadnog vojnog okruga general-pukovnika Aleksandra Žuravljova, prenosi Rojters pozivajući se na ruske medije.

17.05 - EU saglasna da obučava oko 15.000 ukrajinskih vojnika

Zemlje članice Evropske unije saglasile su se da u najkraćem mogućem roku organizuju obuku za oko 15.000 ukrajinskih vojnika, objavio je danas nemački magazin Špigl.

16.50 - Ruska Državna duma usvojila ustavne amandmane o prijemu teritorija

Ruska Državna duma usvojila je danas jednoglasno amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

16.24 - Kadirov šalje tri sina tinejdžera u rat u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov najavio je danas da će tri maloletna sina uskoro poslati u Ukrajinu da se bore rame uz rame sa ruskim vojnicima.

14.54 - Lavrov: Pripajanje teritorija nastavak reunifikacije iz 2014

Prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i regiona Zaporožje i Herson u Rusku Federaciju logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnoj sednici Državne Dume.

14.51 - Integracijom Rusija i Belorusija protiv sankcija Zapada

Integracija Rusije i Belorusije u savez država mogla bi da omogući efikasan odgovor na sankcije Zapada, rekao je danas premijer Rusije Mihail Mišustin, prenosi TAS S.

14.42 -Članice EU pozivaju ruske ambasadore da bi osudile aneksiju

Ministar inostranih poslova Italije Etore Frančesko Sekui izjavio je danas posle susreta sa ruskim ambasadorom u Rimu Sergejem Razovim da je pozvao ruskog izaslanika da bi izrazio protest zbog referenduma za pripajanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i u regiona Hersona i Zaporožja Rusiji.

13.08 - Gasprom: Prekinuto curenje gasa iz gasovoda Severni tok

Ruska kompanija Gasprom saopštila je danas da se stabilizovao pritisak u gasovodima Severni tok i da je prestalo curenje gasa iz oštećenih mesta na gasovodima.

8.11 - Smenjen vojni komesar ruske oblasti Habarovsk

Vojni komesar ruske oblasti Habarovsk smenjen je sa funkcije, nakon što je polovina novomobilisanih poslata kući, jer nisu ispunjavali potrebne uslove, izjavio je danas guverner ove oblasti Mihail Degtjarjev.

7.47 -  Ukrajina: Raketirano Zaporožje, jedna osoba povređena

Ruske snage jutros su izvele raketni napad na grad Zaporožje i dva sela u Zaporoškoj oblasti, a u tim napadima jedna osoba je povređena, saopštila je regionalna vojna uprava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.