Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 23:05

Ukrajinska kriza i sumrak britanske diplomatije

Britanska diplomatska inicijativa, kada je reč o Ukrajini, nailazi na podsmeh kako u Moskvi, tako i u Londonu.
Naime, poslednjeg dana januara britanski premijer Boris Džonson prosto je utekao u Kijev na razgovore sa predsednikom Zelenskim, koji su mu izgleda bili jednostavniji od pitanja kako konzervativnih, tako i opozicionih poslanika o žurkama u zgradama vlade tokom zaključane zemlje u jeku pandemije što je kriza, koja već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedeljama trese političku scenu u Britaniji.

Bekstvo u KijevBoris Džonson Kijevu nije obećao ništa naročito – samo osamdeset osam miliona funti za bezbednost Ukrajine što je izuzetno malo.
U međuvremenu se oglasila Estonija i od Londona dobila obećanje da će u taj deo sveta uputiti pojačanje od nekoliko britanskih tajfuna i par brodova kraljevske mornarice.
To je za sada sve.
Sa druge strane, Boris Džonson je jednako izbegao telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, vadeći se da mora da odgovara na poslanička pitanja.
To je izazvalo Moskvu da odgovori da je spremna da čeka i one "najzbunjenije", aludirajući na Džonsona i britansku diplomatiju.
Do telefonskog razgovora je ipak došlo, ali on nije bio ni toliko dubok, ni sadržajan koliko su to bili razgovori Putin-Makron, koji su trajali oko pet sati.
Moskva otvoreno poručuje, kroz izjave svog ambasadora u Londonu, da nema nikakvo poverenje u britansku diplomatiju.
Diplomatski odnosi dve zemlje su "ledeni" još iz vremena kada je Boris Džonson bio šef diplomatije u vladi Tereze Mej i afere Skipal.
Poruka Evropljanima Britanski premijer je u londonskom Tajmsu objavio članak sa jakom retorikom da "Britanija nedvosmisleno stoji uz Evropu". 
Taj članak je pre svega sračunat da se dopadne evropskoj publici i Britaniju oslika kao čvrstog bezbednosnog saveznika bez obzira na bregzit. 
Britanska vlada planira nacrt zakona, kojim bu dobila šira ovlašćenja za uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima u slučaju da ruske trupe pređu ukrajinsku granicu. 
Jalove sankcije Analitičari u Londonu pribojavaju se da te sankcije ne mogu da imaju neki veći efekat po Rusiju. 
U Londonu već godinama živi generacija Rusa, koji su britanski državljani i deca ruskih oligarha. 
Izuzetno su moćni, imućni i dobro povezani u britanskoj prestonici, koju ta klasa Rusa zove Londongradom. 
Nikakve sankcije, koje bi Britanija mogla da smisli, ne bi pogodile ove ljude, koji su britanski državljani. 
Britanija u Moskvu šalje kako šeficu diplomatije Liz Tras, tako i ministra odbrane Bena Valasa. 
Ti sastanci treba da pruže malo jasniju sliku kuda idu odnosi Londona i Moskve u svetlu najnovije krize oko Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.