Ukrajinska crkva žali zbog saradnje sa CPC

Izvor: B92, 01.Jul.2019, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska crkva žali zbog saradnje sa CPC

Ukrajinska pravoslavna crkva žali zbog toga što je nedavno u Kijevu dopušteno sasluženje, kako kažu, "lažnom arhimandritu" nekanonske CPC Borisu Bojoviću.

Kako se dodaje, Bojović je skorije prozveden u tzv. episkopa te crkve, koja je nepostojeća za vaseljensko pravoslavlje.

U delu pisma novosonovane ukrajinske pravoslavne crkve, koje je Tanjugu dostavila Mitropolija crnogorsko primorska, između ostalog se navodi da je ovo pismo pre svega namenjeno naivnima u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crnoj Gori, da znaju o kakvoj se ”Crkvi” tzv. CPC radi i kakvom njihovom novom ”episkopu”.

"Sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namere rastužio saslužujući sa 'arhimandritom' Borisom nedavno u Kijevu", naveo je predstojatelj, novosnovane "Pravoslavne crkve Ukrajine", Epifanije u pismu mitropolitu Amfilohiju.

Novoosnovana ukrajinska pravoslavna crkva dobila je nedavno autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, a u pismu od 24. juna predstojatelj Epifanije ističe da "s punim razumevanjem", uverava mitropolita Amfilohija, da to što se desilo, kako kaže, desilo se nenamerno, i zbog toga jer su u prošlosti, pa sve do dobijanja autokefalnosti opštili sa nepriznatom CPC.

"To, što se desilo 25. maja ove godine, dogodilo se bez naše namere, već usled nemarnosti i velikog broja saslužujućih sveštenika", napisao je Epifanije i dodao da razume da je ovaj događaj, kako kaže, rastužio Amfilohija.

"Ali, želim da Vas uverim, da mi, koji činimo autokefalnu, sada već Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, imamo crkveno i kanonsko opštenje samo i isključivo sa Svetom Velikom Crkvom Hristovom, našom majkom, to jeste Vaseljenskom Patrijaršijom, i samo sa onima sa kim opšti i ona, i ni sa kim više", piše u pismu.

Predstojatelj Epifanije takođe moli mitropolita da shvati da pomenuti događaj shvati kao jedan od prvih koraka te, inače, mlade pmesne crkve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.