Ukrajinska crkva pokajala se zbog saradnje sa crnogorskom crkvom

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska crkva pokajala se zbog saradnje sa crnogorskom crkvom

Mitropolija crnogorsko-primorska prenela je u svom saopštenju pismo Ukrajinske crkve mitropolitu Amfilohiju u vezi sa službom arhimandrita takozvane CPC u Kijevu. U pismu se ističe žaljenje zbog tog događaja i dodaje da je reč o nemaru sveštenika koji su učestvovali u službi.
U saopštenju Mitropolije ističe se da je motiv za objavljivanje delova pisma u javnosti "kako bi naivni u Crnoj Gori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saznali o kakvoj se crkvi, tzv. CPC radi i kakvom njihovom novom 'episkopu'".

U pismu Ukrajinske pravoslavne crkve, koju je nedavno priznala Vaseljenska patrijaršija, ističe se žaljenje jer je arhimandritu Borisu Bojoviću dozvoljeno sasluženje u Kijevu i dodaje da je reč o nemaru sveštenika koji su učestvovali u službi.
"Vaše Visokopreosveštenstvo, vozljubljeni u Hristu brate, sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namjere rastužio saslužujući sa 'arhimandritom' Borisom nedavno u Kijevu", navodi se u saopštenju Eparhije.
Ukazuje se da je kontakt sa CPC postojao do trenutka priznanja Ukrajinske pravoslavne crkve od strane Vaseljenske patrijaršije.
U saopštenju se dodaje da Ukrajinska crkva uverava mitropolita Amfilohija da razume njegovo nezadovoljstvo i ističe da ta crkva održava veze samo sa onima koje je Vaseljenska patrijaršija priznala.
"Poznati ste mi po Vašem pastirskom i duhovnom radu, kao propovjednik Pravoslavne Crkve, i sa tog razloga, u cjelini Vam otkrivam svoje srce, i molim Vas da shvatite dani događaj, kao jedan od prvih koraka naše mlade Pomjesne Crkve, kao člana porodice Svetih Božjih Autokefalnih Crkava", zaključuje se u pismu koje prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

„Pravoslavna crkva Ukrajine“ se ogradila od „Crnogorske pravoslavne crkve“

Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2019, 13:21

Mitropolija crnogorsko-primorska objavila je pismo izvinjenja, koje je mitropolit Epifanij iz "Pravoslavne crkve Ukrajine", novoosnovane od strane Carigrada, uputio mitropolitu crnogorsko primorskom Amiflohiju. Prenosimo saopštenje u celosti: Dajemo na uvid javnosti dio pisma predstojatelja, novosnovane...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.