Ukrajini se sprema iznenađenje; Putin i Lukašenko se dogovorili

Izvor: B92, 11.Okt.2022, 09:42

Ukrajini se sprema iznenađenje; Putin i Lukašenko se dogovorili

Minsk -- Moskva na područje Belorusije šalje više hiljada vojnika, a beloruski predsednik u ponedeljak je našao izgovor za rat.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, dogovorili su formiranje novih, zajedničkih trupa na samoj granici s Ukrajinom što povlači strahove o kopnenoj invaziji na Kijev, piše britanski Telegraf.

Lukašenko je na sastanku sa svojim većem sigurnosti potvrdio da je s Putinom okupio trupe "zbog napetosti na beloruskoj granici s Ukrajinom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Komentari stižu samo nekoliko sati nakon što su ukrajinski gradovi pretrpeli razornu vatru, a glavni grad Kijev bombardovan je prvi put od proleća. Putin je komentarisao da je reč o osveti zbog ukrajinskog napada na Krimski most.

Lukašenko u ponedeljak nije precizirao koliko će beloruskih vojnika rasporediti niti gde će tačno biti poslati, ali je ova izjava nešto najbliže kada je reč o nagađanjima o slanju trupa u Ukrajinu.

Beloruski predsednik dao je uputstva vojsci da se pripremi smeštaj za nekoliko hiljada ruskih vojnika koji će u nadolazećim danima pristizati u Belorusiju.

Ovi premeštaji mogli bi biti loš znak da će Moskva pokušati ponovno da opkoli Kijev.

Podsećamo, Belorusija je poslužila i kao odskočna daska za sukobe Rusije i Ukrajine još u februaru, pustivši Ruse da prođu kroz zemlju i uđu u severnu Ukrajinu kako bi napale predgrađe Kijeva.

Ukrajina je u ponedeljak optužila Rusiju da koristi bespilotne letelice kamikaze, lansirane iz Belorusije, za izvođenje nekih od smrtonosnih napada u ponedeljak ujutro. Uništeno je pritom devet dronova lansiranih iz Belorusije i Krima, objavila je vojska Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.