Izvor: RTS, 29.Jan.2023, 07:05

Granatiranje u Zaporožju i Hersonu; Zelenski: Situacija u Donjecku veoma teška, ubrzati isporuku oružja

Rat u Ukrajini 340. dan. Žestoke borbe se vode za Ugledar i Bahmut. Ukrajinske oružane snage izvestile su da je Rusija usmerila svoju artiljerijsku vatru na 40 naselja u blizini Bahmuta. Vojni izvori navode da se ukrajinske snage sada bore da zadrže grad, nakon povlačenja ukrajinske vojske iz obližnjeg grada Soledara. "Vagner" tvrdi da je preuzeo kontrolu nad oblašću Blagodatno, što Kijev demantuje. NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << članicu. Moskva odgovara da tom izjavom Alijansa uvlači svet u nuklearni kolaps.
U saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika navodi se da je u poslednjem granatiranju ruskih trupa poginulo najmanje 10 ukrajinskih civila, a više desetina je ranjeno.

Najviše su stradali gradovi i sela na istoku i jugu zemlje. Šest osoba je poginulo u regionu Donjecka, dvoje u Hersonu i dvoje u oblasti Harkov, navodi se u saopštenju.
Volodimir Zelenski je situaciju na liniji fronta opisao kao "izuzetno tešku", posebno u istočnom regionu Donjecka, gde Rusija pojačava ofanzivu. Velike bitke se vode za Ugledar i Bahmut.
Ukrajinske oružane snage izvestile su da je Rusija usmerila svoju artiljerijsku vatru na 40 naselja u blizini Bahmuta, grada u istočnoj Donjeckoj oblasti koji je bio u središtu nekih od najintenzivnijih borbi poslednjih meseci.
Vojni izvori kažu da se ukrajinske snage sada bore da zadrže grad, nakon povlačenja ukrajinske vojske iz obližnjeg grada Soledara prošle nedelje. 
Nekoliko zemalja obećalo je Ukrajini ukupno 321 tenk, rekao je ukrajinski ambasador u Francuskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: U Zaporožju ubijena četiri civila, u Hersonu najmanje troje poginulo u napadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2023

Rat u Ukrajini 340. dan. Ukrajinske trupe granatirale su most preko reke Moločne u regionu Zaporožja iz višecevnih raketnih bacača HIMARS, a prijavljene su četiri žrtve među civilima, saopštile su proruske vlasti..."Danas oko 12.30 časova teroristi su iz višecevnih raketnih bacača HIMARS izveli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rusija i Ukrajina: Novi ruski napad u Hersonu, iz grupe Vagner tvrde da su zauzeli Blagodatno, mesto nadomak Bahmuta

Izvor: Danas, 29.Jan.2023

Reuters Rat u Ukrajini ušao je u 340. dan, ruske snage ponovo su gađale civilne mete u Hersonu, a na Zapadu se nastavljaju polemike oko količine i vrste naoružanja koje će biti poslato kao pomoć Kijevu. Najmanje troje ljudi je poginulo i još petoro je ranjeno u Hersonskoj oblasti, a usled artiljerijske...

Nastavak na Danas...

Žestoke borbe u Donjecku; Kijev poručuje: Cilj Rusije da se rat oduži

Izvor: RTS, 30.Jan.2023, 07:04

Rat u Ukrajini 341. dan. Žestoke borbe u Donjecku, vode se bitke za Bahmut i Ugledar. Situacija veoma teška, potrebna brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja, kaže Volodimir Zelenski. NATO poručuje da je spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu. Moskva odgovara...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.