Ukrajina zadržala ruski tanker

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina zadržala ruski tanker

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“ u luci Izmail u regionu Odese "zbog blokiranja ukrajinskih brodova u Kerčskom moreuzu", saopštila je pres služba SBU-a.
Navodi se da je brod ušao u luku pod nazivom "Nika spirit". Pripadnici službe bezbednosti Ukrajine, vojni tužioci i graničari sproveli su pretres na brodu koji je pod sankcijama ukrajinskog suda. Zaplenjeni su dokumenti, zapisi pregovora i dnevnici. Takođe je ispitana posada broda.
Sam brod je priznat kao "materijalni dokaz", a ukrajinski sud je pripremio naredbu za njegovu zaplenu. Kako je rekao izvor za RIA Novosti u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Ukrajina bi trebala razmisliti o posledicama koje bi mogle proizaći. Sada Moskva namerava da sazna sve detalje o incidentu, te će preduzeti recipročne mere, dodaje izvor agencije. Zadržavanje ruskog tankera je apsolutno nezakonito i značajno će pogoršati perspektivu uspostavljanja rusko-ukrajinskih odnosa, izjavio je prvi zamenik komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.
On je upozorio da ukoliko Kijev želi da poboljša bilateralne odnose sa Moskvom, da što pre oslobodi ruski tanker.
Podsetimo u novembru 2018. godine tri ukrajinska vojna broda prešla su rusku granicu, uplovivši u teritorijalne vode Rusije, uputivši se iz Crnog mora ka Kerčskom moreuzu. Brodovi su izvodili opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih vlasti. Obalska straža Federalne službe bezbednosti Rusije potom je zadržala ukrajinske brodove i uhapsila 22 mornara i dva pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine. Ukrajina je zbog incidenta osumnjičila petnaest zvaničnika najvišeg ruskog vojnog rukovodstva, uključujući jednog kontraadmirala, dva viceadmirala i general-pukovnika. Predsednik Putin je ranije rekao da je incident bio "čista provokacija". Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

UKRAJINA ZAPLENILA RUSKI TANKER: Brod je korišćen za blokadu Kerčkog moreuza kada su zarobljeni ukrajinski mornari!

Izvor: Kurir, 25.Jul.2019

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima, prenose mediji.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.