Ukrajina uputila protestnu notu HRT-u

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina uputila protestnu notu HRT-u

Zagreb -- Ambasada Ukrajine u Zagrebu uputila je oštar protest Hrvatskoj radio-televiziji i traži javno izvinjenje hrvatskog Javnog servisa.

Izvinjenje traži zbog, kako se navodi, "širenja iskrivljenih informacija", preneli su hrvatski mediji.

Ambasada moli da se preduzmu mere s ciljem sprečavanja ponavljanja takih situacija.

Ovaj oštar protest Ambasade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine u Zagrebu usledio je nakon "tehničke greške ili svesne provokacije" nastale u jučerašnjem Dnevniku tokom intervjua s ministarkom Marijom Pejčinović-Burić.

Tokom tog razgovora, naime, u pozadini je prikazana mapa na kojoj je, kako se navodi "Autonomna Republika Krim, koja je neodvojivi deo Ukrajine, prikazana kao teritorija Ruske Federacije", navodi se u protestnoj noti.

" Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimerenim i izazovom teritorijalnoj celovitosti Ukrajine", navodi se u protestu Ambasade i dodaje da su uvereni da je HRT, "kao autoritetni medij-resurs Republike Hrvatske, ne može biti u suprotnosti i službenom stavu Vlade Republike Hrvatske koja čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

Ambasada traži javno izvinjenje radi "sisrenja iskrivljene informacije" i mole da se preduzmu mere s ciljem da se tako nešto ne ponovi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.