Ukrajina i Mađarska proterale konzule

Izvor: RTS, 04.Okt.2018, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Mađarska proterale konzule

Ukrajina i Mađarska su međusobno proterale konzule u najnovijem sukobu dve susedne zemlje, koji preti da osujeti aspiracije Kijeva za članstvo u EU i NATO, javlja "Rojters". 
Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je mađarskog konzula u gradu Beregovo "personom non grata" i dalo mu rok od 72 sata da napusti tu zemlju.

"Nadamo se da će se mađarska strana uzdržati od neprijateljskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koraka prema Ukrajini u budućnosti i da njeni zvaničnici neće kršiti ukrajinski zakon", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.
Ukrajina je nezadovoljna zbog toga što Mađarska izdaje svoje pasoše pripadnicima mađarske zajednice u toj zemlji.
Mađarska je zauzvrat proterala ukrajinskog konzula u Budimpešti i zapretila da će blokirati ukrajinsku integraciju u EU i NATO.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio je Ukrajinu da sprovodi "ekstremnu kampanju koja podstiče mržnju prema Zakarpatskim Mađarima i negirao da je mađarski konzul prekršio zakon.
On je, takođe, kritikovao odluku Ukrajine o izvođenju vojnih vežba u blizini granice sa Mađarskom.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.