Ukrajina proglasila ratno stanje na delu teritorije

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina proglasila ratno stanje na delu teritorije

Vrhovna Rada Ukrajine proglasila je ratno stanje u trajanju od 30 dana, ali ne na teritoriji cele zemlje, kako je prvobitno bilo planirano, već u nekim pograničnim oblastima, uključujući akvatorij Crnog i Azovskog mora, preneo je Tass.

Obraćajući se poslanicima, predsednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da nema potrebe uvoditi ratno stanje u celoj državi, već samo u područjima koja se graniče sa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Rusijom i Moldavijom, kao i uz obale Crnog i Azovskog mora.

Porošenko je istakao da postoji opasnost od kopnene operacije protiv Ukrajine.

"U rukama mi je dokument naše obaveštajne službe u kome se detaljno opisuju snage protivnika koje se nalaze na nekoliko desetina kilometara od naše granice i spremni su u bilo kom trenutku da izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine", kazao je Porošenko.

Nakon glasanja o uvođenju ratnog stanja, Vrhovna rada je usvojila odluku i da predsednički izbori u budu održani 31. marta naredne godine.

Ruska služba bezbednosti: Ukrajinski brodovi nisu podneli zahtev za prelaz

Ukrajinski brodovi nisu uputili unapred zahtev za prolaz kroz Kerčki moreuz, saopštila je ruska Federalna služba bezbjednosti.

"Kada se grupa brodova ukrajinske mornarice približila ruskoj državnoj granici, patrolni brod ih je obavestio o proceduri prelaska granice i pravilima plovidbe kroz kanal Kerč-Jenikale, a koju ukrajinski brodovi nisu ispoštovali", navodi se u saopštenju.

FSB podseća da je potrebno podneti zahtev za prolaz 48 sati unapred i dobiti potvrdu četiri sata unapred, što ukrajinski brodovi nisu učinili.

"Komandanti ukrajinske mornarice odgovorili su da njihova grupa nije planirala da pređe državnu granicu Ruske Federacije i nije planirala da prolazi kroz Kerčki moreuz", navodi se u saopštenju FSB-a, prenosi "Sputnjik".

Vašington osudio akciju Rusije

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je "ilegalnu" akciju Rusije, posle zarobljavanja ukrajinskih brodova i rekla da takvo ponašanje čini normalne odnose između Vašingtona i Moskve nemogućim.

"Kao što je više puta rekao predsednik moje zemlje, SAD su za normalne odnose s Rusijom. Međutim ilegalne akcije kao što je ova to čine nemogućim", rekla je Hejli i pozvala Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske brodove i njihovu posadu.

Ona je govorila na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj na zahtev Ukrajine zbog zarobljenih brodova u Crnom moru.

"Pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i da ne sprečava ili ometa ukrajinski pomorski tranzit u Kerčkom moreuzu", dodala je Hejli.

Ona je rekla da u ime međunarodnog mira i bezbednosti Rusija odmah treba da prekine s svojim "ilegalnim ponašanjem i da poštuje pravo plovidbe i slobodu svih država". Ona nije pomenula moguće nove sankcije Rusiji koje je tražio Kijev.

Rusija je zbog incidenta u Kerčkom moreuzu takođe zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, ali njena inicijativa nije prihvaćena već je SB sazvan na zahtev Ukrajine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

RAT! Porošenko uvodi ratno stanje! Otkriveno tačno vreme: U sredu u 9:00 počinje pakao!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2018

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je danas poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno samo u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem..Porošenko je precizirao da će ratno stanje biti primenjeno na samo 10 od ukupno 27 regiona Ukrajine, prenosi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.