Ukrajina izvezla 55 odsto manje žitarica: Kome sve preti glad?

Izvor: B92, 20.Jun.2022, 19:58

Ukrajina izvezla 55 odsto manje žitarica: Kome sve preti glad?

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je izvoz žitarica u junu pao 55,5 odsto na godišnjem nivou, na samo 777.000 tona.

Od toga, Ukrajina je izvezla 689.000 tona kukuruza, 63.000 tona pšenice i 21.000 tona ječma.

Poređenja radi, treba znati da je lane u tom periodu izvoz žitarica iznosio ukupno 1.747.000 tona.

Naime, zbog pomorske blokade Rusije nakon izbijanja konflikta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kijev nije mogao da transportuje žitarice morem, što je dovelo do krize hrane na globalnom nivou, prenosi Teletrejder. Naime, u mnogim zemljama cene hrane skaču toliko da stanovništvo siromašnijih zemalja to uskoro možda neće moći da izdrži.

Prethodno su nemački zvaničnici naveli da rade sa Poljskom i Rumunijom na tome da otvore železničke rute koje bi se iskoristile za isporuke ukrajinskih žitarica koje su sada zarobljene u toj zemlji.

Mađarska ponudila svoju teritoriju za prevoz žita

Mađarska je ponudila svoju teritoriju kao moguću rutu za izvoz ukrajinskog žita zbog prekida uobičajenih ruta preko Crnog mora izazvanog ruskom vojnom operacijom u toj zemlji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto, koji je taj predlog izneo na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, takođe je rekao da ne očekuje prekid u isporukama ruskog gasa Mađarskoj, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.