Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 28.08.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 27.08. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 28.08.
Stanje na frontu - .
  Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 28.08.     Ukrajinski sud pustio iz pritvora ruskog novinara Kirila Višinskog - Apelacioni sud u Kijevu odlučio je da pusti iz pritvora urednika portala RIA Novosti - Ukrajina, Kirila Višinskog. Ruski novinar Kiril Višinski obećao je da će prisustvovati sudskim raspravama. Novinar je uhapšen u maju 2018. godine, kada je bio urednik RIA Novosti, Ukrajina. Višinski je bio pritvoren pod optužbom za "izdaju". Tužioci tvrde da je podržavao Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Višinski je negirao optužbe, insistirajući da je prenosio stavove obe strane u sukobu. Peskov: Aktivno se razgovara o obnavljanju rada ’normandijskog formata‘ - Ideju o održavanju samita o situaciji u Ukrajini u „normandijskom formatu“ podržavaju svi učesnici „četvorke“ , ali je neophodno da on donese rezultate, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Veoma aktivno se razgovara o obnavljanju rada ’normandijskog formata‘ na najvišem nivou. Tu ideju podržavaju svi — i Pariz, i Berlin, i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, i predsednik Rusije Vladimir Putin“, rekao je Peskov za ruski „Prvi kanal“. On je dodao da je potrebno da prvo eksperti odrede potencijalne rezultate, a da zatim bude doneta odluka o održavanju takvog samita. Putin je ranije, na sastanku s francuskim kolegom Emanuelom Makronom, izjavio da svaki sastanak u „normandijskom formatu“ treba da donese konkretne rezultate, kao i da je potrebno ostvariti već postignute dogovore. Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je 26. septembra, po završetku Samita G7 u Bijaricu, da će sastanak o rešavanju krize u Ukrajini u „normandijskom formatu“, na nivou šefova država i vlada, biti održan u septembru. Komisije Grčke pravoslavne crkve protiv priznavanja ukrajinske „nove crkve“ - Dve komisije Grčke pravoslavne crkve saopštile su da su protiv priznja „nove crkve“ u Ukrajini, saopštio je izvor RIA Novosti u crkvenim krugovima.
Kako se navodi, to pitanje može da razmatra isključivo veliki Sinod Grčke pravoslavne crkve koji se sastaje samo jednom godišnje u oktobru, stoga će to pitanje i biti razmotreno tada. "Obe komisije imaju prigovore, ozbiljne prigovore na pitanje da li treba da bude priznata. I svaka je objasnila razloge", navodi izvor. Napomenuo je da u izveštajima za Carigradskog patrijarha nije bilo ništa pozitivno, koji zahteva priznavanje autokefalnosti za "novu crkvu" u Ukrajini. Sinod hijerarha sa učešćem svih 80 mitropolita moraće da odluči da li će priznati ukrajinsku šizmatiku, dodaje on. "Mislim, međutim, da ima vrlo malo grčkih mitropolita koji prepoznaju takav raskol." Prema sagovorniku agencije, Carigradska patrijaršija trebalo bi da reši ovaj problem sazivanjem Papravoslavnog sinoda o jednom pitanju - Ukrajini. Takođe je primetio da se na grčku crkvu vrši veliki pritisak. "Ali arhiepsikop Jeronim je diplomata i siguran sam da će naći načina da to izbegne", zaključio je izvor. 
Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.