Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.05.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 21.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 23.05.
Stanje na frontu - .
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 23.05.    
Železnjak: NATO nastavlja da obmanjuje svetsku zajednicu na svoj način  - Sergej Železnak, član Odbora za međunarodne poslove Državne dume, nazvao je poziv NATO-a za povlačenje ruskih trupa sa Krima neosnovanim. Ranije je šef vojnog komiteta Severnoatlantskog saveza Stjuart Pič rekao da organizacija ne priznaje ruski identitet Krima, te pozvao Moskvu da povuče trupe sa poluostrva.
"NATO nastavlja da obmanjuje svetsku zajednicu na svoj način i ponavljajući laž da je Krim navodno anektiran. Neosnovani zahtevi predstavnika Saveza i fantazije novih vlasti Ukrajine o povratku Krima nemaju ništa zajedničko sa budućnošću ruskog regiona, koji se vratio u strukturu naše države po volji građana poluostrva“, citira pres služba Odbora za međunarodne poslove reči Sergeja Železnjaka. On je dodao da su sve insinuacije u vezi sa pripadnošću ruskog Krima provokacija i uplitanje u unutrašnje poslove zemlje. London: Globalna kampanja Rusije ima za cilj potkopavanje vlada i kritične infrastrukture mnogih zemalja  - Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant optužio je ruske specijalne službe da nastoje da "potkopaju kritičnu infrastrukturu mnogih zemalja" uz pomoć hakerskih napada. Delovi Hantovog govora, koji će govoriti na konferenciji o sajber odbrani zemalja NATO-a, prenose RIA Novosti. "Verujemo da su ruske obaveštajne službe usmerene na kritičnu nacionalnu infrastrukturu mnogih zemalja kako bi pronašle ranjivosti u njima. Ova globalna kampanja takođe ima za cilj potkopavanje sistema centralnih vlada. Mogu da otkrijem da je u proteklih 18 meseci Nacionalni centar za sajber bezbednost, podelio informacije i nalaze sa 16 saveznika NATO-a i sa još većim brojem zemalja van NATO-a u vezi sajber aktivnosti Rusije u njihovim zemljama”, navodi Hant u svom tekstu.
Ministar je takođe rekao da Velika Britanija ustupa tehničku ekspertizu kako bi pomogla drugim zemljama da se suoče sa "ruskom pretnjom". Kao primere "ruske intervencije" u demokratskim procesima drugih zemalja, Hant navodi kao primer navodne pokušaje mešanja u izbore u Ukrajini i Sjedinjenim Državama. "Nedavni događaji pokazuju da naši neprijatelji smatraju da su demokratski izbori ključna slabost otvorenog društva. Moramo apsolutno jasno pokazati da su sve sajber operacije u cilju manipulacije izbornim sistemima drugih zemalja i manipulacije rezultatima kršenje međunarodnog prava što zaslužuje proporcionalan odgovor", kaže se u govoru britanskog ministra. U Kijevu smatraju da su EU i NATO „partneri bez kojih nećemo preživeti“  - Vadim Pristajko, zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, smatra da su Evropska unija i NATO partneri bez kojih Ukrajina ne može da preživi.
„Kurs prema NATO-u potvrđen je u Ustavu Ukrajine. I njega deli najmanje polovina ukrajinskog stanovništva i većina naših poslanika. Mislim da je svima jasno: EU i NATO su partneri bez kojih nećemo preživeti“, naveo je Pristajko. Zelenski je ranije saopštio da je imenovao Pristajka, koji je obavljao dužnost ambasadora Ukrajine pri NATO-u, za zamenika šefa svoje administracije. Vrhovna rada Ukrajine je u februaru, na predlog bivšeg predsednika Petra Porošenka, usvojila izmene u Ustavu kojima je utvrđena usmerenost zemlje prema EU i NATO-u. Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje EU Johanes Han ranije je izjavio da je nerealno govoriti o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju u narednim godinama. Eksperti smatraju da Kijev neće moći da pretenduje na članstvo u NATO-u tokom narednih 20 godina. Protiv Porošenka pokrenuta još jedna istraga  - Antikorupcijsko tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da je pokrenulo istragu o zakonitosti dejstava bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka prilikom raspodeljivanja dužnosti u preduzeću „Centarenergo“.
Krivični postupak je otvoren protiv još niza visokih službenika zbog prekoračenja službenih ovlašćenja. „Doneta je odluka i informacije su unete u Jedinstveni registar krivičnih istraga“, saopštilo je Specijalno antikorupcijsko tužilaštvo. Precizirano je da se slučaj tiče imenovanja službenika u jednoj od vodećih kompanija za proizvodnju električne energije u Ukrajini - „Centarenergo“. „Rukovodioci i članovi nadzornog saveta ’Centarenerga‘ zajedno s rukovodiocima Fondacije društvene imovine Ukrajine i rukovodiocima organa državne vlasti, koristeći službena ovlašćenja i status, raspodelili su ključne dužnosti u organima uprave i nadzornog saveta ’Centarenerga‘ sa ciljem da preotmu sredstva kompanije - kontrolni paket akcija koji pripada državi“, piše u saopštenju. Prema navodima tužilaštva, zajednička dejstva grupe lica koordinisali su narodni poslanik Igor Kononenko i bivši predsednik Petro Porošenko. Ranije je Državna istražna kancelarija otvorila krivični postupak protiv Porošenka zbog događaja u Kerčskom moreuzu. Zaharova: Agresivne izjave, pretnje i ucene neće dati pozitivne rezultate  - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog američkim vlastima da pooštre antiruske sankcije.
„Zahtev Sjedinjenim Američkim Državama (ukoliko ga je bilo) za uvođenje ’dodatnih restriktivnih mera‘ za rešavanje situacije sa uhapšenim ukrajinskim mornarima bila je greška. Velika greška“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku. Ona je dodala da takvi koraci ne doprinose poboljšanju situacije i mogu samo da je pogoršaju. „Agresivne izjave, pretnje, ucene, apeli trećim zemljama u cilju pritiska i drugih apsurdnih akcija neće dati pozitivne rezultate. Ali mogu da pogoršaju situaciju“, istakla je ona. Ona je, takođe, komentarisala izveštaje koji su se ranije pojavili u ukrajinskim medijima da je šef administracije ukrajinskog lidera Andrej Bogdan izjavio da će se Kijev pridržavati politike „nagrade i kazne“ prema Rusiji.
„Zanimljivo, a da li su prethodni ’treneri‘ govorili kako se kod njih sve to završilo?“, napisala je ona. Zelenski je 20. maja pozvao Sjedinjene Američke Države da pojačaju sankcije Rusiji. Kasnije je objavljeno da ukrajinski lider razmatra mogućnost održavanja referenduma o pregovorima između Ukrajine i Rusije. NATO pozvao Rusiju da se povuče sa Krima  - NATO ne priznaje ruski identitet Krima i poziva Moskvu da povuče trupe sa poluostrva, saopštio je šef vojnog komiteta Severnoatlantskog saveza Stujart Pič, novodi se na sajtu organizacije.
“Alijansa ne prihvata i neće prihvatiti ilegalnu i nepravednu aneksiju Krima od strane Rusije”, rekao je Pič  
"I samo da bude jasno, Alijansa ne prihvata i neće prihvatiti rusku ilegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima i mi nastavljamo da pozivamo Rusiju da se povuče sa Krima i prekine svoju podršku militantima u istočnoj Ukrajini", dodao je Pič. Pored toga, Pič je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare koji su bili uhapšeni nakon incidenta u Kerčskom moreuzu. Zelenski čeka rezultate razgovora Putina s Makronom i Merkelovom  - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa zamenikom šefa svoje administracije Vladimirom Pristajkom o aktivizaciji pregovaračkog procesa o rešavanju situacije u Donbasu.
„Razgovarao sam s predsednikom nekoliko sati o tome na koji način možemo da pokrenemo taj proces koji se zaglavio na vrhu: Minsk, svi procesi, uključujući mirovne, trilateralna kontakt grupa, normandijski format (Rusija, Francuska, Nemačka, Ukrajina). Telefonski razgovori lidera koji su održani danas i koji će biti održani uskoro. Tome je bio posvećen razgovor s predsednikom“, rekao je Pristajko. On je dodao da Ukrajina želi da zna rezultate telefonskog razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Rusije Vladimira Putina. „Saznaćemo kakvi su bili rezultati i isplaniraćemo svoj sledeći korak“, dodao je Pristajko.  Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.05.

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2019, 11:32

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 24.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.