Izvor: Vostok.rs, 23.Feb.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.02.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 20.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećae



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22
.02



Kijevske snage devet puta napale teritoriju DNR - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata devet puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se devet naseljenih mesta Republike.



Jutros u 08:55 kijevske snage su otvorile vatru na Pervomajsk.Tom prilikom oštećena je jedna kuća.

Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana pet puta napale pozicije Narodne milicije u području Pervomajska kao i naselja Kalinovo, Nižnje Lozovoe i Dolgoe.



Kijevske snage ponovo su sinoć otvorile vatru na Dolgoe u LNR. Tom prilikom ranjena je jedna žena.

Pregled napada na LNR


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22
.02.

 
Kijev optužio Rusiju za „ilegalnu“ proizvodnju gasa na Krimu - Ukrajinska „Černomornaftogas“, koji je izgrađena nakon nacionalizacije istoimene kompanije na Krimu, smatra da je Rusija nezakonito proizvela na poluostrvu 7,2 milijarde kubnih metra gasa, saopštila je šefica uprave kompanije Svetlana Nežnova.

„Rusija je nezakonito proizvela 7,2 milijarde kilometara gasa, od čega je polovina sa Odeskog gasnog polja (3,5 milijarde)… Pošto se približavaju međunarodna suđenja, Rusija može preduzeti neke mere“, rekla je Nežnjeva, javlja „Gromadsko TV“.

Po njenim rečima, od 2014. godine Rusija je iskopala još 11 rupa.

„Gasno polje se koristi punom parom“, dodala je Nežnova.

Lavrov: Zakon o reintegraciji Donbasa pretpostavlja vojno rešenje u Donbasu - Zakon o reintegraciji Donbasa pretpostavlja vojno rešenje na istoku Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Kijevski režim ne namerava da sprovodi ove (Minske) sporazume. Primer toga - bukvalno juče je predsednik (Ukrajine Petro) Porošenko potpisao apsolutno odvratan zakon o reintegraciji koji ne samo da dozvoljava, već predviđa mogućnost vojnog rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine. A sve naše evropske kolege koje savršeno razumeju o čemu se radi, iz nekog razloga ćute kao zalivene i ne mogu ništa da kažu na ovu temu“, rekao je Lavrov.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je tokom zasedanja vojnog kabineta 20. februara 2018. potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa, u kojem se Rusija naziva „agresorom“, a teritorije koje nisu pod kontrolom Kijeva na jugoistoku zemlje, smatraju se „okupiranima“.

EU smatra neprihvatljivim napade na zgradu Rossotrudničestva i ruskih banaka u Kijevu - 
Evropska unija smatra neprihvatljivim napade na zgradu Rossotrudničestva i ruskih banaka u Kijevu i očekuje da se preduzmu mere za sprečavanje takvih incidenata u budućnosti, izjavio je za Sputnjik predstavnik EU.

„Delimo reakciju ukrajinske administracije, takve akcije su neprihvatljive. Očekujemo da se preduzmu mere za sprečavanje ponavljanja ovih (incidenata), kao i sprovođenje istrage za identifikovanje i krivično gonjenje počinilaca“, rekao je predstavnik Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman, komentarišući napade na Ruski centar za nauku i kulturu (Rossotrudničestvo) i kancelariju „Zberbanke“.

Lavrov: Očekujemo da na Zapadu shvate da potezi Kijeva udaljavaju od implementacije Minskih sporazuma - 
Činjenica da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao Zakon o reintegraciji Donbansa udaljava od implementacije Minskih sporazuma i predstavlja pokušaj da se oni ponište, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov novinarima nakon sastanka sa svojim slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom.

„Očekujemo da na Zapadu, pre svega u Berlinu i Parizu, kao prestonicama zemalja-učesnica ’normandijskog formata‘, shvataju da najnoviji potezi rukovodstva Ukrajine udaljavaju od implementacije Minskih sporazuma i predstavljaju pokušavaju da se oni ponište. Pre svega mislim na tzv. Zakon o reintegraciji Donbasa koji dozvoljava i čak podstiče upotrebu sile za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo“, istakao je Lavrov.

Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da situacija sa implementacijom Minskih sporazuma i rešavanjem stvari na jugoistoku Ukrajine i dalje izaziva značajnu zabrinutost.

„Znate da nedavni zakon, koji je potpisao predsednik (Ukrajine) nažalost, može dati minimalan doprinos implementaciji Minskih sporazuma. Štaviše, stručnjaci se plaše da će ovaj zakon isprovocirati ’usijane glave‘ u Kijevu da se vrate na vojnu varijantu rešavanja situacije na jugoistoku, što bi imalo nepopravljive posledice“, rekao je Peskov.

„Zbog toga je ova tema bila predmet razmene mišljenja na jučerašnjem Savetu bezbednosti, uzimajući u obzir nedavne kontakte dvojice ministara spoljnih poslova. Ova diskusija se nastavlja, a osim toga, aktuelno ostaje i pitanje nastavka procesa razmene zarobljenika, čiji je proces iniciran i započet uoči nove godine“, dodao je Peskov odgovarajući na pitanje da li su mogući neki aranžmani za razmenu zarobljenika.

Sakašviliju zabranjen ulazak u Ukrajinu - Državna pogranična služba Ukrajine zabranila je ulazak u zemlju do 2021. godine bivšem predsedniku Gruzije i bivšem guverneru Odeske oblasti Mihailu Sakašviliju, izjavio je za Sputnjik njegov advokat Ruslan Černolucki.

Prema rečima Černoluckog, odbrana smatra ovakvu odluku nezakonitom i namerava da se žali na nju.

U septembru je političar ilegalno ušao na ukrajinsku teritoriju, probivši kordone graničara i policajaca. Sakašvilijev advokat je podneo migracionoj službi izjavu kojom se njegov klijent prepoznaje kao lice kojem je potrebna dodatna zaštita države. Međutim, služba za migracije odbila je da mu dodeli takav status. Sud je ovu odluku priznao zakonitom. Sakašvili je uložio žalbu na presudu, ali ju je apelacioni sud ostavio na snazi.

Sakašvilija je prošle nedelje ukrajinska pogranična služba proterala u Poljsku. Nakon toga on je otišao u Holandiju, gde je dobio legitimaciju koja mu omogućava da živi i radi u Evropskoj uniji.

Sam Sakašvili nazvao je poteze Kijeva nelegalnim i izjavio da će naći način da se vrati u Ukrajinu.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kijevske snage devet puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 23.Feb.2018

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR ukrajinske snage su za protekla 24 sata devet puta napale teritoriju DNR.. . Danas od 13:45 do 14:15 kijevske snage otvarale su vatru na naselje Aleksandrovka u Petrovskom rejonu Donjecka. Tokom napada oštećena je jedna kuća.. . Narodna milicija LNR...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.