Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2016, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 19.04.

       

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 19.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 19.04
.




Nastavljaju se napadi na DNR i LNR Poslednja dva sata intenzivno traje napad na severne i zapadne delove Donjecka. U toku je napad na Zajcevo i Široku Balku. Situacija je nestabilna i u Dokučevsku kao i na jugu DNR.

Tokom  popodneva kijevske snage su nastavile sa granatiranjem severnih predgrađa Donjecka. Takođe su napadali i Gorlovku, posebno Zajcevo.


Lokalno stanovništvo saopštava da se napadi vrše od Dokučevska do granice sa LNR duž cele linije fronta.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 299 puta napale teritoriju DNR. Najintenzivnije su napadali Zajcevo, Široku Balku, Veseloe, Volvo centar, Dokučevsk, Jasinovatu, Petrovski i Trudovski rejon Donjecka, i jasinovatski punkt. Tokom granatiranja Zajceva ranjena je jedna meštanka. Ona se trenutno nalazi u Gorlovki u bolnici i njeno zdravstveno stanje je teško.



Stanovništvo Mariupolja saopštava da je na carinski terminal železničke stanice dopremljen teret sumnjivog sadržaja, koji je uz pomoć krana odvežen u pravcu severnog izlaza iz grada.

Protekle noći od 22:10 do 00:00 kijevske snage su napadale naselje Zajcevo severno od Gorlovke. Takođe je gađan i rudnik Gagarin u blizini Gorlovke.

Tokom noći nije bilo mirno ni na ostalim delovima linije fronta. Napadali su Dokučevsk, Jasinovatski punkt, Petrovski i Kuibiševski rejon Donjecka kao i Volvo Centar.

Prema saopštenju Narodne milicije LNR situacija se nije izmenila i može se definisati kao napeta sa očekivanjem napada.




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 19.04.



Rusija očekuje od nove ukrajinske vlade da će poštovati „Minsk-2" Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov se nada da će nova Vlada Ukrajine aktivnije primenjivati mere za realizaciju Minskog sporazuma.

"Ključ da sporazum bude realizovan je u tome da se uspostavi direktan dijalog između Kijeva i Donbasa, da se učvrsti poseban status ovog regiona koje će biti precizirano u Ustavu, izvrši realna amnestija i usaglasi model održavanja lokalnih izbora. Očekujemo da će se nova Vlada Ukrajine baviti ovim pitanjima aktivnije, nego što je to radila prethodna", rekao je Sergej Lavrov tokom pres-konferencije sa svojim francuskim kolegom Žan-Markom Ejroom u Moskvi.

"Tim pre što, sudeći po svemu, sada između predsednika Ukrajine i predstavnika Vlade nema nekih nepremostivih nesuglasica, niti se očekuju", dodao je Lavrov.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ejro je izjavio da Kijev treba da ispunjava Minski sporazum, uključujući pitanje decentralizacije i održavanja izbora u Donbasu.

Ukrajina izgubila 100 milijardi dolara zbog ruskih sankcija Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike Ukrajine u okviru Svetske trgovinske organizacije.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ukrajine navodi se da je obim trgovine sa Rusijom, koja je ranije bila najveći ekonomski partner Ukrajine, počeo naglo da opada 2012. godine. Udeo Rusije u trgovinskom prometu Ukrajine je pao sa 24,3 na 12,7 odsto u 2015. godini.

"To je dovelo do gubitka od 98 milijardi dolara", navodi se u dokumentu.

Pritom, udeo EU se povećao sa 22,3 na 34,1 odsto. Međutim, primetno je i smanjenje izvoza metala iz Ukrajine u Evropu.

U martu je Ministarstvo za ekonomski razvoj Ukrajine smanjilo prognoze rasta BDP–a zemlje u prvom polugodištu 2016. godine sa 1 na 0 osto, ocenivši da su trgovinska ograničenja od strane Rusije jedan od glavnih negativnih faktora za takvu prognozu.

Ukrajina započela proces vraćanja Savčenkove 
Ministarstvo pravde Ukrajine počelo da radi na vraćanju Nadežde Savčenko, osuđene u Rusiji, koja je podnela zahtev za vraćanje u Ukrajinu, izjavio je šef ukrajinske poslaničke frakcije Narodni front Maksim Burbak.

Poslanik ukrajinske Vrhovne rade Maksim Burbak je potvrdio da je Ministarstvo pravde dobilo zahtev Savčenkove i da je ministar pravde Pavel Petrenko već započeo rad na tome.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da neće davati detalje o tome na koji način se govorilo o sudbini Savčenkove tokom telefonskog razgovora predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka.

Peskov: Vidimo neprijateljske akcije NATO pakta 
Akcije NATO-a predstavljaju pretnju za nacionalne interese i bezbednost Rusije, ali Ruska Federacija je uvek spremna za dijalog, iako će on biti težak, rekao je novinarima na konferenciji za medije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podsetio da Alijansa namerava da razgovara sa Rusijom o smanjenju rizika vojnih incidenata, a neophodnost toga naglašavaju i nedavna dešavanja u Baltičkom moru.

Na dnevnom redu sastanka su tri tačke. Prva je kriza unutar i oko Ukrajine, uključujući i punu implementaciju Minskog sporazuma. Druga — pitanja vezana za vojnu delatnost, transparentnost i smanjenje rizika. Treća tačka je ocena situacije bezbednosti u Avganistanu, uključujući i regionalnu terorističku pretnju.

Odnosi Rusije i NATO-a, nesumnjivo, trenutno doživljavaju deficit uzajamnog poverenja. Vidimo neprijateljske akcije pakta u smislu rasta kapaciteta pored naših granica. Smatramo da te akcije predstavljaju pretnju za nacionalne interese i nacionalnu bezbednost Rusije, izjavio je Peskov.

Peskov je naglasio da poslednje akcije NATO-a još jednom potvrđuju da on nije sposoban da se adaptira na savremene uslove i čuva svoju prvobitnu svrhu, a to je da "obuzda Rusku Federaciju i da se nalazi u sukobu sa Ruskom Federacijom".

"Mi smo uvek bili za dijalog. Ovaj dijalog neće biti lak zato što se poverenje brzo narušava, a mnogo sporije uspostavlja".

Antonov: Nije Rusija na pragu NATO-a, već obratno 
Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov prokomentarisao je da su optužbe NATO-a na račun Moskve"informacioni rat".

"Rukovodstvo NATO-a došlo je do apsurda u svojim izjavama: govore da se Rusija nalazi ’na pragu NATO-a‘, da smo se mi približili NATO-u, a ne NATO nama", rekao je Antonov u intervjuu za RT.

Antonov je izrazio žaljenje što je sve dobro što su zemlje NATO-a uradile u vojnoj oblasti, uključujući i borbu protiv terorizma, danas odbačeno i zaboravljeno.

On je skrenuo pažnju na to da inicijator sukoba nije Moskva — povećavanje vojnog potencijala dešava se duž zapadnih granica Rusije.

"Hoću da kažem da mi sve to vidimo, primećujemo i primenjujemo odgovarajuće vojno-tehničke mere. Ali hteo bih da naglasim da smo mi protiv trke u naoružanju, bez obzira kako je ko nazivao", izjavio je Antonov.

Rusija nije protivnik normalizacije odnosa sa državama NATO-a i evropskim državama u vojnoj oblasti, dodao je Antonov.

U Briselu će se 20. aprila održati samit Rusija—NATO na nivou ambasadora. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da su male šanse da se uspostave normalni odnosi sa Moskvom, koji su prekinuti zbog događaja u Ukrajini.

Putin i Porošenko o krizi i sudbini osuđenih Rusa u Ukrajini 
Tokom telefonskog razgovora predsednici Rusije i Ukrajine razgovarali su o sudbini ruskih državljana Aleksandrova i Jerofejeva i pristupu generalnog konzula Ukrajine Nadeždi Savčenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, saopštio je pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov.    

"Tokom razgovora bilo je reči o rešavanju krize na jugoistoku Ukrajine i tekućim bilateralnim odnosima. Dotakli su se i pitanja Nadežde Savčenko, kao i sudbine ruski državljana Aleksandrova i Jerofejeva. Predsednici su se dogovorili da u bliskoj budućnosti generalnom konzulu Ukrajine u Rostovu na Donu bude obezbeđen pristup Savčenkovoj", rekao je Dmitrij Peskov.

Porošenko je pozvao Rusiju da hitno oslobodi Nadeždu Savčenko.

Donjecki sud Rostovske oblasti Ruske Federacije proglasio je Nadeždu Savčenko krivom za pogibiju ruskih novinara, kao i za nezakoniti prelazak ruske granice, i izrekao joj kaznu od 22 godine zatvora.

Sud u Kijevu je juče osudio građane Rusije Jevgenija Jerofejeva i Aleksandra Aleksandrova na 14 godina zatvora uz konfiskovanje imovine, proglasivši ih krivim za terorističku delatnost. Presuda će stupiti na snagu 10 dana od trenutka njenog izricanja, ukoliko ne dođe do žalbe apelacionom sudu.

Putin i Obama o Ukrajini 
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Tokom razgovora bilo je reči i o Ukrajini. Putin je izrazio nadu da će Kijev preduzeti konkretne korake u pravcu realizacije Minskog sporazuma, pre svega oko uspostavljanja direktnog dijaloga sa Donbasom, proglašenja amnestije, izvođenja ustavne reforme i stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti.

Predstavnik Bele kuće Džoš Ernest rekao je novinarima da Obama nastavlja da traži od predsednika Putina da poštuje svoje obaveze iz Minskog sporazuma.

Razgovor je održan na inicijativu američke strane.

Rusija ne pristaje na novo odlaganje saslušanja o dugu Ukrajine 
Ukrajina je već dva puta tražila da se odloži saslušanje u Višem sudu u Londonu u slučaju zahteva za isplatu duga od tri milijarde dolara. Prvi put je Rusija dala svoju saglasnost, ali ne namerava da to učini ponovo, rekao je novinarima zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.

Storčak je dodao da će saslušnje biti otvoreno za javnost.

"Ne nameravamo da ono bude zatvoreno. Jedna strana može da traži da se saslušanje zatvori za javnost, ali ovde će biti slučaj po nahođenju sudije", rekao je zamenik ministra.

Rusija je u februaru podnela tužbu Višem sudu u Londonu o naplati ukrajinskog duga na osnovu evroobveznica u vrednosti od tri milijarde dolara i neisplaćene kamate od 75 miliona dolara. Ukrajina je do kraja prošle godine trebalo da isplati dug Rusiji, ali to nije učinila, zbog čega je došlo do sudskog procesa.

U Kijevu su računali na to da će se Moskva složiti sa restrukturiranjem duga pod istim uslovima kao i komercijalni kreditori, ali Rusija je to odbila insistirajući da je ovaj dug suveren.

Ovaj slučaj postaće presedan u svetskom pravu — rasprave o dugovima među državama do sada nisu davane na razmatranje sudu.

Raul Kastro: Sankcije Rusiji nezakonite 
Sankcije zapadnih zemalja protiv Rusije nezakonite su i nepravedne, izjavio je predsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube Raul Kastro.

"Ekspanzija NATO-a prema granicama Rusije stvorila je veliku opasnost za svet i bezbednost, što je dodatno otežalo uvođenje nezakonitih i nepravednih jednostranih sankcija toj zemlji", rekao je Kastro. 

Prema njegovom mišljenju, "pokušaj američkog imperijalizma da nametne hegemoniju suočen s promenama u odnosima svetskih sila"predstavlja veliku pretnju "međunarodnom miru i bezbednosti". 

Evropska unija je uvela ekonomske sankcije Rusiji 1. avgusta 2014. godine zbog događaja u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Ruskoj Federaciji.

 Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 20.04.

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2016, 08:24

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 19.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.