Izvor: Vostok.rs, 19.Nov.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 18.11.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 16.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 18
.11.



Kijevske snage 37 puta napale teritoriju DNR Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 37 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 19 naseljenih mesta Republike.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana osam puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Kalinovo, Krasni Jar, Sokoljniki,Kalinovka, Logvinovo i Želtoe.



Pregled napada na LNR

Jakubov: Ukrajinska strana redovno krši režim primirja Situacija na liniji dodira u Donbasu blizu je kršenja svih sporazuma, izjavio je za RIA Novosti rukovodilac predstavništva Donjecke Narodne Republike u zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre Ruslan Jakubov.

Prema njegovim rečima, Kijev neprestano obećava da će poštovati prekid vatre, ali su sve ove izjave apsolutno populističke i učinjene samo zbog Evrope.

„Već je treći mesec prekida vatre, a Ukrajina nije ispunila ni osnovne uslove. Osim toga ukrajinska strana redovno krši režim tišine: koriste se raketni lanseri, teška artiljerija i oklopna vozila“, rekao je Jakubov.

Poverenje u Kijev svakodnevno opada, dodao je on. „Situacija je blizu raspada. Ako se dijalog ne vrati na politički kurs, može doći do tačke bez povratka“, smatra predstavnik DNR.

Kijevske snage spremne na razmenu zarobljenika  Savetnik načelnika Službe bezbednosti Ukrajine Jurij Tandit izjavio je da je kijevska strana spremna za kompromis o razmeni zarobljenika u Donbasu, a glavna stvar je da se to uradi „što brže“.
„Sve koje možemo zakonski da predamo, spremni smo da damo. Trenutno imamo 158 zarobljenika. Oni (ustanici) govore o drugoj cifri. Mi smo spremni za kompromise i za takvu šemu, glavno je da to bude što brže, jer se mnogi naši momci tamo nalaze oko tri godine“, rekao je Tandit.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 18
.11.




Počela izgradnja ograde između Krima i Ukrajine Počelo je podizanje inženjerske ograde dužine skoro 50 kilometara na Krimu na granici sa Ukrajinom, saopštili su u regionalnoj graničnoj službi Federalne službe bezbednosti.

Visina ograde biće 2,1 metar. Izgradnja ograde na granici objašnjena je potrebom da Krimljani i turisti budu bezbedni.

Planirano je da radovi budu završeni u proleće 2018. godine.

Na granici Krima i Ukrajine postoje tri kontrolna punkta: „Džankoj“, „Perekop“ i „Armjansk“.

Zigmar: Stavovi Nemačke i Francuske o mirovnoj misiji UN u Donbasu daleko od ruskog  Nemačke, francuske i ruske predstave o mirovnoj misiji u Donbansu i dalje su „daleko od jedne od drugih“, ali je važno krenuti jedni drugima u susret, izjavio je u Minsku nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.
„Predstave Nemačke i Francuske i predstave Rusije o mirovnoj misiji UN u Donbansu još uvek su daleko jedna od druge, ali je važno da se pokuša da se one približe i utvrde opšti uslovi, mandat u okviru kojeg bi takva misija UN u saradnji sa OEBS-om mogla da kontroliše primirje“, rekao je Gabrijel novinarima.

Nemački ministar spoljnih poslova naglasio je da je važno da se postigne dugoročno primirje u Donbasu, a mirovna misija mogla bi da ga kontroliše „ne samo par sati dnevno, kada sije sunce, već i noću“.

„Ako uspemo ovo da uradimo, možemo da započnemo obnovu Donbasa“, istakao je nemački ministar.

Sa svoje strane, to će omogućiti da se postignu „novi koraci za razvoj odnosa sa Rusijom“, rekao je on.

„Iako se mišljenja još prilično razlikuju, bilo bi nerazumno da se zatvori prozor mogućnosti, koje tek što se otkrilo. Mi treba da nastavimo da ga otkrivamo“, izjavio je Gabrijel.

Ukrajina - iz minuta u minut -


   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 18.11.

Izvor: Vostok.rs, 19.Nov.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.