Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2018, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 15.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 16
.10.


Donjeck: Odlazak ukrajinskih ekstremističkih bataljona iz Donbasa će pozitivno uticati na situaciju Odlazak ekstremističkih bataljona sa teritorije Donbasa pozitivno će uticati na situaciju na liniji kontakta, rekao je za RIA Novosti portparol Operativne komande Donjecke Narodne Republike.
"Njihov odlazak je povezan sa početkom borbe za vlast uoči predsedničkih izbora u Ukrajini. Brojne provokacije na teritoriji Ukrajine su moguće uz učešće ovih jedinica", dodaje se u saopštenju.
Bivši lider ekstremističke organizacije "Desni sektor" Dmitrij Jaroš je rekao da ekstremistički bataljoni "Ukrajinske dobrovoljačke vojske" na čelu sa njim napuštaju liniju fronta kako bi započeli obuku jedinica teritorijalne odbrane širom zemlje, kako bi konsolidovali snage u „jednu udarnu pesnicu“.

Ekstremistički ukrajinski bataljoni konsoliduju snage u „jednu udarnu pesnicu“ Lider ukrajinskog ekstremističkog pokreta „Desni sektor“ Dmitrij Jaroš, naredio je da se dva bataljona takozvane Ukrajinske dobrovoljačke armije povuku sa fronta u Donbasu.

„Objavljujem da se peti i osmi bataljoni Ukrajinske dobrovoljačke armije povlače sa fronta, ali to ujedno i ne znači da izlazimo iz rata“, rekao je on, prenosi ukrajinski Obozrevatelь.
Pri tome, Jaroš je naglasio da je glavni zadatak "Ukrajinske dobrovoljačke armije sada da formira teritorijalni odred za odbranu“.


Prema njegovim rečima, bivši dobrovoljci "se neefikasno koriste". Među prioritetnim zadacima, on je pozvao nazvao konsolidaciju svih snaga dobrovoljačkih bataljona u "jednu udarnu pesnicu".

Jaroš je rekao da ne veruje diplomatskom načininu rešavanja sukoba u Donbasu, te da čeka početak ofanzive ukrajinske armije.  




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 16.10.

 
 Lavrov: Rusija neće omogućiti radost onima koji žele da je isključe iz Saveta Evrope - otiće sama Rusija "neće omogućiti tu radost," onima koji žele da je isključe iz Saveta Evrope. Sami ćemo otići, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Euronews, prenose RIA Novosti.

„Rusija je u Savet Evrope ušla iz razloga što je ta institucija osiguravala opšteevropsko, univerzalno, zakonodavno prostranstvo. Oni koji to podrivaju nelegitimnim sredstvima lišavanjem prava ruskoj delegaciji u odnosu na predstavnike drugih zemalja – znaju zbog čega to rade. Ako budu zahtevali da nas iključe, nećemo im omogućiti tu radost, sami ćemo otići“, rekao je Lavrov.

"Neprihvatljivo je da se jedna takva organizacija urušava isključivo zarad zadovoljenja ambicija nekih političara u nekoliko evropskih gradova", dodao je Lavrov.

„Ne mislim da je učešće ruske delegacije u Savetu Evrope važnije za Rusiju nego za samu Evropu“, zaključio je Lavrov.

Srušio se ukrajinski avion tokom NATO vežbe U padu ukrajinskog lovca Su-27 u oblasti Vinickaja poginula su dva pilota, saopštila je pres služba Generalštaba Ukrajine na Fejsbuku
Avion  se srušio oko 17:00 časova u području sela Uljanov, između naselja Berdičev i Hmilnik. U toku su aktivnosti traženja i spasavanja, navodi se u izveštaju.


 

Poginula su dva pilota, uključujući i pripadnika američke vojske.

Od 8. do 19. oktobra u Vinici, kao i u regiji Hmelnitski, održavaju su vazduhoplovne vežbe "Čisto nebo - 2018" NATo zemalja. Uz Ukrajinu učestvuju zemlje članice NATO: Belgija, Danska, Velika Britanija, Holandija, Estonija, Rumunija, Poljska i Sjedinjene Države.

Ranije je predsednik Ukrajine Porošenko tokom ove vežbe saopštio da će Rusija "skupo platiti ako napadne vazduhoplovnim snagama"


Kremlj sa zabrinutošću posmatra razvoj odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Konstantinopoljske patrijaršije Kremlj sa zabrinutošću posmatra razvoj odnosa između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i Carigradske patrijaršije, nada se da će mudrost pobediti i istovremeno očekuje poštovanje svih interesa RPC, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenose RIA Novosti.
„Nadamo se da će mudrost ipak pobediti, ali istovremeno se nadamo da će biti poštovani svi interesi Ruske pravoslavne crkve“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li Kremlj strahuje da će raskidanje odnosa između RPC i Konstantinopolja imati katastrofalne posledice za pravoslavne hrišćane širom sveta.


Na pitanje šta se tačno podrazumeva pod interesima Ruske pravoslavne crkve, Peskov je naglasio da to treba da objasni sama RPC.


„Vidite, mi ne možemo da se mešamo u crkvene poslove, ali pošto je pravoslavlje jedna od glavnih religija u Rusiji, naravno da nismo ravnodušni kako se razvijaju odnosi između Ruske pravoslavne crkve i drugih crkava“, objasnio je on.


Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je da je prekinuo svaki dijalog sa carigradskom patrijaršijom zbog odluke Carigrada da dodeli autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

RPC: Konstantinopolj izgubio pravo da bude centar Pravoslavne crkve Carigradska Patrijaršija je izgubila pravo da se zove koordinacijski centar za celu Pravoslavnu crkvu, izjavio je mitropolit Ilarion, šef Odelenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

"Sada se suočavamo sa novom crkvenom realnošću - više nemamo jedinstveni koordinacijski centar u Pravoslavnoj crkvi, i mi moramo biti veoma jasno svesni toga. Carigradska patrijaršija se kao takav centar samouništila", rekao je mitropolit Ilarion za  „Prvi kanal“, prenose RIA Novosti.

On je podsetio da su tokom nekoliko decenija Moskovska patrijaršija i druge pomesne crkve učestvovale u pripremi Svepravoslavnog sabora, njihovi predstavnici i poglavari dolazili su na zasedanja koja je organizovala Carigradska patrijaršija.

„Upadom u kanonske granice druge pomesne crkve, legitimizujući raskol, ona je izgubila pravo da se zove koordinacionim centrom za pravoslavnu crkvu“, istakao je mitropolit Ilarion.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Carigradska patrijaršija odustane od preduzetih koraka, mitropolit Ilarion je naveo da „mogućnost za pokajanje uvek ostaje, iako logika nedavnih postupaka ne podrazumeva neke korake u suprotnom smeru“.

„Ali mi se i dalje nadamo da će taj razum pobediti“, zaključio je on.

Zbog odluke Carigrada da počne sa odobravanjem autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini, što je Ruska pravoslavna crkva nazvala raskolom, Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je da prekida dijalog sa Carigradskom patrijaršijom. Odluku Carigrada da povuče akt iz 1686. godine o predaji Kijevske mitropolije u nadležnost Moskovske patrijaršije Sinod Ruske pravoslavne crkve nazvao je kanonski ništavnom i u njoj je video uticaj politike. Prekid odnosa tiče se čitave kanonske teritorije Ruske pravoslavne crkve, uključujući Ukrajinu i Belorusiju.

Kijev: Ruska pravoslavna crkva raskolnik svetskog pravoslavlja Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin nazvao je Rusku pravoslavnu crkvu "raskolnikom svetskog pravoslavlja" zbog odluke Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da obustavi evharističku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je ranije, uprkos obećanjima da se neće mešati u crkvene poslove, dobio od Konstantinopolja priznanje nekanonske crkve u Ukrajini, a koji je potez Ruska pravoslavna crkva nazvala raskolničkim.

Juče je Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve odlučio da u potpunosti obustavi evharističku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom, zbog davanja autokefalnosti Ukrajini.

"Ruska pravoslavna crkva je odlučila da prekine evharističku zajednicu sa Vaseljenskom patrijaršijom, koja je na osnovu istinskih istorijskih i kanonskih dokumenata dokazala da je Ukrajina njena kanonnska teritorija", saopštio je Klimkin.

„Rusija će skupo platiti“: Porošenko zapretio ukrajinskom avijacijom Ukrajinski predsednik Petro Porošenko na vežbi "Čisto nebo" izjavio da će "Rusija platiti visoku cenu", ako bude "koristila vazduhoplovne snage da napadne Ukrajinu", navodi se na fejsbuk nalogu predsednika Ukrajine.
"Zajedničke vežbe sa zemljama članicama NATO-a `Čisto nebo 2018`su potrebne da bi se pokazalo da će cena za Rusiju, koja će koristiti vazdušne snage za napad na Ukrajinu, biti veoma visoka. Borimo se za slobodu, borimo se za demokratiju. Mi veoma cenimo solidnu i pouzdanu poziciju koju naši partneri iz Sjedinjenih Država i NATO demonstriraju. Ne pitamo Rusiju šta treba da radimo u našoj zemlji", napisao je on, ne precizirajući tačno gde će biti "vazdušni udari".

Takođe, na video snimku koji je priložen ovoj poruci, Porošenko je izjavio da su ukrajinski vojnici sposobni da "mnogo nauče vojnike NATO-a".

"Puno učimo od NATO-a, a NATO mnogo uči od ukrajinskih vojnika koji se bore u uslovima ruskog hibridnog rata", rekao je Porošenko.

Vazduhoplovne vežbe "Čisto nebo - 2018" održavaju se na teritoriji Ukrajine od 8. do 19. oktobra. Pored ukrajinske avijacije, članice NATO-a učestvuju u manevrima: Belgija, Velika Britanija, Danska, Estonija, Holandija, Poljska, Rumunija i SAD.

Tokom vežbi, ukrajinski lider već je izneo glasne izjave. Naročito, on je naredio da se u Donbasu otvara vatra iz svih raspoloživih oružja "da bi se spasli životi".

Ukrajinski ekstremisti uništili u Kijevu kancelariju svog pregovarača sa donbaskim republikama Pripadnici ukrajinskih ekstremnih nacionalističkih organizacija polomili sve u Kijevu u kancelariji lidera pokreta „Ukrajinski izbor – Pravo naroda“ Viktora Medvedčuka, uprkos tome što Medvedčuk sa Donjeckom i Luganrskom Narodnom Republikom u Minsku u ime Kijeva vodi pregovore o humanitarnim pitanjima.

Maskirani napadači sa bakljama u rukama polupali su prvo prozore, potom i nameštaj, a uspeli su da pobegnu pre pojave ukrajinske policije.

Ekstremisti su prvo u „kabinet Medvedčuka“ bacili dimne bombe, pa polomili nameštaj.

Potom su – povodom 76- te godišnjice formiranja profašističke Ukrajinske ukrajinske armije maršem prošli kroz centar grada povodom 76-godišnjice "Ukrajinske ustaničke armije" (nacistička tvorevina), uzvikujući: „Vratićemo Ukrajinu Ukrajincima“. 

London ne planira da obnovi rad međuvladinog Rusko-britanskog komiteta za trgovinu i investicije  London ne planira da obnovi rad međuvladinog Rusko-britanskog komiteta za trgovinu i investicije, saopštila je pres-služba britanske ambasade u Rusiji. Kako se navodi, rad je privremeno obustavljen 2014. godine, nakon pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, budući da London to tumači kao aneksiju. 


Ruska ambasada podseća da je obim trgovinske razmene između Rusije i Velike Britanije u poslednjih nekoliko godina bio izuzetno stabilan i iznosio je oko 12 milijardi funti.


„Rad ovog komiteta je obustavljen nakon nezakonite aneksije Krima još 2014. godine i mi ne nameravamo da ga obnovimo“, ističe se u saopštenju.

Ukrajina - iz minuta u minut -

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.