Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2018, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 12.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 







Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 14.09



 Stanje na frontu - .




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 14.09.

 
Sinod Beloruske pravoslavne crkve osudio mešanje carigradskog patrijarha Vartolomeja u unutrašnje poslove Ruske pravoslavne crkve - Sinod Beloruske pravoslavne crkve (u sastavu Ruske pravoslavne crkve) osudio je antikanonsko mešanje carigradskog patrijarha Vartolomeja u unutrašnje poslove Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini i tim povodom usvojio specijalnu izjavu, prenose RIA Novosti. „Jednoglasno i jednodušno se podržava stav patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve iskazan u zvaničnoj izjavi od 8. septembra 2018. godine u vezi sa imenovanjem dva arhijereja Vaseljenske patrijaršije, arhiepiskopa Danila pamfilijskog i episkopa edmontonskog Ilariona, za egzarhe carigradske patrijaršije u Kijevu“, navodi se u saopštenju sinoda BPC objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije.


Jerarsi Sinoda Beloruske crkve izrazili su protest protiv ovog koraka Vaseljenske patrijaršije, jer on „predstavlja agresivno mešanje jedne pomesne crkve u unutrašnje stvari druge pomesne crkve, usmerene na podrivanje temelja međupravoslavnog sveta i jedinstva“.


„Pozvati sveštenstvo i pastvu beloruskog egzarhata da se moli Gospodu za brzo isceljenje i prevazilaženje trenutne situacije, za urazumljivanje i pokajanje onih koji provociraju crkvene raskole, kao i blagostanju Ukrajinske pravoslavne crkve i uspostavljanju mira u zemlji Ukrajini“, ističe se u izjavi.


Osim toga, sinod BPC je izrazio punu podršku mitropolitu kijevskom i cele Ukrajine, Onufriju i celoj pastvi UPC.


Sinod je takođe odlučio da se „svedoči o neraskidivom duhovnom jedinstvu pravoslavnih hrišćana bratskih naroda Belorusije, Rusije i Ukrajine, čeljadi Ruske pravoslavne crkve“.


Prošlog petka je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovao svoje egzarhe u Kijevu. Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve. Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.


Zamenik šefa Odeljenja za spoljne crkvene odnose Ukrajinske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Danilevič predložio je da se sazove Sabor sveštenika pomesnih pravoslavnih crkava nakon odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o autokefalnosti.

Antonov: Rusija će izdržati sve pritiske, dok će američke kompanije izgubiti ogromne prihode - Uvođenje novih američkih sankcija Rusiji će u najvećoj meri pogoditi američke kompanije koje rade sa Rusijom, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"To je put za nigde. Rusija će izdržati sve pritiske, dok će američke kompanije izgubiti ogromne količine potencijalnog prihoda."

Antonov je pojasnio da u Rusiji trenutno radi oko 3.000 kompanija iz SAD, koje zapošljavaju oko 180.000 ljudi, sa ukupnim kapitalom od oko 75 milijardi dolara.


„Te kompanije ne žele da napuste Rusiju, a to je potvrđeno još na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji je održan u maju u Sankt Peterburgu“, rekao je on i dodao da je ogromna delegacija od preko 550 učesnika doputovala i na nedavno održani Istočni ekonomski forum.

Rusija u potpunosti zamenila ukrajinske komponente za vojnu tehniku domaćim - Rusija je u potpunosti zamenila komponente za vojnu tehniku koje su se ranije proizvodile u Ukrajini, komponentama domaće proizvodnje, rekao je zamenik premijera Jurij Borisov.

"Pitanje zavisnosti snabdevanja iz Ukrajine je zatvoreno u potpunosti. Sve bolne tačke koje su krenule u 2014. godini su okončane", naglasio je on.

Borisov je podsetio da je Moskva u glavnom zavisila od snabdevanja motora za helikoptere proizvedene od strane ukrajinske kompanije "Motor sič", kao i turbinskih instalacija i reduktora za korvete i fregate. Ruski "Saturn i "Klimov" su rešili ovaj problem.

"Sada se završavaju testiranja, sertifikacija ove tehnike i opreme, i već u tekućem danu vrše se isporuke upravo motora ruske proizvodnje", rekao je Borisov.

Kijev je takođe isporučivao dosta elektronike za rusku vojnu opremu. Ali ove isporuke "nisu bile od presudnog značaja", te da je u osnovi ukrajinska elektronika bila za oružje koje je već bilo deo ruske vojske, precizirao je Borisov. Ukrajina - iz minuta u minut -

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 15.09.

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2018, 10:42

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 12.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.