Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 12.11.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 06.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 12.11.
Stanje na frontu - .

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 12.11.
 
 Ukrajina i SAD dogovorili zajedničko suprotstavljanje „Severnom toku 2“  - Ukrajina i Sjedinjene Američke Države su dogovorili zajedničko delovanje protiv realizacije gasovoda "Severni tok 2". Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin i američki ministar energetike Rik Peri su se složili da se zajednički suprotstave implementaciji ovog projekta, saopštila je pres služba Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine nakon sastanka dva ministra u Kijevu. "Strane su se složile da `Severni tok 2` podriva evropsku energetsku bezbednost i stabilnost", navodi se u saopštenju. Pored toga, Peri je održao sastanak sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Porošenko je tokom sastanka ukazao na "uspešnu implementaciju niza zajedničkih projekata u industriji nuklearne energije, kao i o snabdevanju Ukrajine ugljem iz SAD". "Uočena je potreba daljeg suzbijanja projekta `Severni tok 2`, kao i diverzifikacija izvora energije, naročito proširenjem mogućnosti za snabdevanje gasom iz Sjedinjenih Država", navodi se u saopštenju administracije predsednika Ukrajine. Porošenko je takođe potvrdio interes da privuče savremene tehnologije u Ukrajinu radi efikasnog razvoja postojećih rezervi nafte i gasa, kao i važnost saradnje sa Sjedinjenim Državama za jačanje energetske bezbednosti Ukrajine. "Tokom sastanka najavljen je početak ukrajinsko-američkog strateškog energetskog dijaloga, koji će doprineti bliskoj saradnji između relevantnih vladinih agencija i kompanija", navodi se u saopštenju. Ukrajina je prestala da kupuje gas iz Rusije u novembru 2015. godine, a 2016-2017. godine nije koristila rusko gorivo u pripremi za grejnu sezonu, te je gas nabavljala iz skladišta gasa u EU. SPC: Neutemeljena odluka Carigradske patrijaršije o rehabilitaciji dvojice vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini  - "Dvodnevno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve (6. – 7. novembar tekuće godine) bilo je posvećeno trima glavnim temama – stanju na Kosovu i u Metohiji, unapređenju školstva i prosvete u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i crkvenoj krizi u Ukrajini posle najnovijih odluka Carigradske Patrijaršije. Svoje viđenje stanja na Kosovu i Metohiji, kao i perspektivu borbe za očuvanje te mučeničke srpske pokrajine u sastavu Srbije u uslovima neprestanih provokacija vođstva lažne države i stalnih pritisaka velikih zapadnih sila, Sabor je predočio našoj javnosti posebnim saopštenjem.
Njoj je manje-više već poznata i delatnost Sabora na polju crkvenog školstva i prosvete, ali saborski stav po pitanju  Crkve u Ukrajini samo delimično. Razlog za to je činjenica da je o saborskom stavu trebalo najpre službeno obavestiti sve Pravoslavne Crkve, počevši od Carigradske i Moskovske Patrijaršije, i to na odgovarajućim jezicima (grčki, ruski i engleski), a za taj posao je bilo potrebno izvesno vreme. Pošto je to učinjeno, sada je trenutak da se stav Srpske Pravoslavne crkve iznese u celosti pred našu javnost. Sabor najpre sa žaljenjem konstatuje da je Carigradska Patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođâ raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, od kojih je prvi svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a drugi je ionako lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, zbog čega Sveti Arhijerejski Sabor tu odluku carigradskog Sinoda smatra neobavezujućom za Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama. I na kraju, Sabor predlaže Carigradskoj Patrijaršiji i svim ostalim pomesnim autokefalnim Pravoslavnim Crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo Pravoslavne Crkve i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto Pravoslavlje.", navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve. Donjeck: Pušilin vodi na izborima za predsednika  - Denis Pušilin vodi na izborima za predsednika Donjecke Narodne Republike sa 60,9% glasova, izjavila je novinarima Olga Pozdnjakova, predsednik Izborne komisije DNR-a, nakon obrađenih 97,52% glasačkih listića.
Roman Hramenkov je dobio 14,1%, Vladimir Medvedev - 6,4%, Elena Šiškina - 9,2%, Roman Jestifjejev - 7,8%. Izbori su održani juče. Pet kandidata se borilo za mesto predsednika republike, među kojima je i aktuelni vršilac dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Prema zakonu, kandidat koji dobije najveći broj glasova u odnosu na druge kandidate smatra se izabranim, a nema uslova po broju izlasnosti. Prema podacima CIK-a, više od 1,6 miliona ljudi, odnosno 80,1% birača učestvovalo je u glasanju. Prema posmatračima, izbori su bili demokratski i otvoreni. Kako je naveo CIK, nisu zabeležena nikakva kršenja ili neregularnosti. Za Parlament DNR-a, 76,1% glasova je osvojila "Donjecka republika" , "Slobodni Donbas" 23,9% glasova. Lugasnka Narodna Republika Za mesto predsednika Luganske Narodne Republike sa 68,92% glasova, nakon obrade 63% glasačkih listića, vodi vršilac dužnosti predsednika Leonid Pasečnik. Za Olega Kovala glasalo je 16,35% birača, Natalija Sergun 7,53% i Ljudmila Rusnak -6,1%. Pokret "Mir u Luganščini", na čelu sa Pasečnikom vodi i na parlamentarnim izborima sa 75,2% glasova. Prema CIK-u, 24,18% birača je glasalo za listu kandidata za poslanika pokreta "Luganska ekonomski savez". Izlaznost na izborima u LNR je 77% upisanih birača. NATO: Izbori u Donbasu podrivaju mirovni proces - NATO smatra da izbori u Donbasu podrivaju mirovni proces i ne priznaje rezultate izbora, navodi se u saopštenju Alijanse. "NATO ne priznaje izbore održane 11. novembra u samoproglašenim i nepriznatim narodnim republikama Luganska i Donjecka. Oni su u suprotnosti sa slovom i duhom sporazuma iz Minska i podrivaju napore za mirno rešenje sukoba", navodi se u izveštaju. NATO je takođe pozvao strane da u potpunosti sprovedu sporazume iz Minska, te izrazio podršku naporima "Normadijskog formata" i trostrane kontakt grupe. Ranije su u Evropskoj Uniji takođe saopštili o nepriznavanju rezultata izbora. Juče su u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici održani izbori za predsednike i poslanike u parlamentima. Porošenko, Merkelova i Makron razgovarali o „lažnim“ izborima u Donbasu - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel održali su trilateralne pregovore u Parizu, izjavio je portparol ukrajinskog predsednika Svjatoslav Cegolko.
„Porošenko, Merkelova i Makron su imali trilateralne razgovore u Parizu o lažnim izborima koje je Rusija organizovala na okupiranom delu Donbasa“, napisao je Cegolko na svom nalogu na Tviteru. ​U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici juče su se održali izbori za šefove republika i narodne poslanike. Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.