Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 11.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 10.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 11
.09


Pozicije kijevskih snaga kod Dokučaevska

Kijevske snage 25 puta napale teritoriju DNR - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 25 puta prekršile režim primirja. Pod vatrom kijevskih našlo se 11 naseljenih mesta Republike.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana pet puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Lozovoe, Želobok i Sokoljniki.




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 11
.09.


Mađarska neće podržati nikakve inicijative Ukrajine na međunarodnoj sceni Budimpešta neće podržati nikakve ukrajinske inicijative na međunarodnoj sceni zbog zakona o obrazovanju koji je usvojio Kijev, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske.

Ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto pozvao je ambasadora Ukrajine Ljubov Nepop sa namerom da je lično obavesti da je ovaj zakon „stid i sramota“.  

Portparol Ministarstva Tamaš Mencer izjavio je da će Mađarska ometati ukrajinske međunarodne inicijative sve dok se zakon ne izmeni.

„Sijarto je naredio da mađarske diplomate ne podržavaju nijednu ukrajinsku inicijativu u međunarodnim organizacijama, kao i da Mađarska neće više podržavati odluke važne za Ukrajinu“, naglasio je Mencer.

Prema njegovim rečima, na svim forumima UN, OEBS-a i Evropske unije Budimpešta će pokretati pitanje unošenja izmena u jezičku odredbu ukrajinskog zakona o obrazovanju.

Zakon o kojem se radi odobrila je Vrhovna rada (ukrajinski parlament) početkom meseca. Njime se predviđa potpuno ukidanje predavanja nastavnih predmeta na svim jezicima, osim ukrajinskog, do 2020. godine.

Sijarto je već kritikovao ovaj zakon, jer on pogađa Mađare koji žive u Ukrajini. Prema njegovim rečima, Kijev narušava prava manjina, jer im uskraćuje pravo na učenje na maternjem jeziku. Za zemlju koja namerava da se približi Evropi ovo je potpuno neprihvatljivo, naglasio je mađarski ministar.

Zabrinutost zbog usvojenog zakona izrazila je i Rumunija, navodeći da on krši prava nacionalnih manjina.

Istražni komitet pokrenuo krivični postupak protiv 20 zvaničnika MO Ukrajine Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak protiv 20 visokih zvaničnika Ministarstva odbrane Ukrajine, uključujući ministra Stepana Poltoraka i načelnika Generalštaba Viktora Muženka, saopštila je portparol Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Prema njenim rečima, radi se o zločinu „protiv mira i bezbednosti ljudi na jugoistoku Ukrajine“.

„Zbog činjenice da se zločini nastavljaju i danas, Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta pokrenulo je još 20 krivičnih postupaka protiv ministra odbrane Ukrajine Stepana Poltoraka i njegovih zamenika“, istakla je Petrenkova.

Ona je rekla da se takođe pokreću postupci protiv zvaničnika zaduženih za obaveštajne poslove, kopnene i vazduhoplovne snage i snage specijalnih operacija.

Kijvske snage neprestano krše Minski sporazum - Pripadnici ukrajinske vojske neprestano krše Minski sporazum i gađaju ustanike i civile, jer im za to duplo plaćaju, rekao je televiziji „Zvezda“, ruski vojni ekspert Jurij Knutov.

„Pre nekoliko dana razgovarao sam sa čovekom koji je doputovao iz Ukrajine (iz zone u kojoj se izvodi takozvana antiteroristička operacija). On mi je rekao strašnu stvar: ukrajinski vojnici koji učestvuju u borbama dobijaju 7-8.000 grivni, a kada nema borbi, dobijaju 3-4.000“, naveo je Knutov.

„Ovaj sistem plaćanja ukrajinskih vojnika tera ih da stalno krše primirje i granatiraju civilna naselja Donbasa“, zaključio je ekspert.

Merkelova napravila pogrešnu paralelu između ulaska Krima u sastav Rusije i ujedinjenja Nemačke - Angela Merkel je napravila pogrešnu paralelu između ulaska Krima u sastav Rusije i ujedinjenja Nemačke, rekao je za RT poslanik Državnog saveta Krima Vladislav Gandžara.

„To je neuporediva stvar, jer pitanje ulaska Krima u sastav Rusije je zasnovano na slobodnoj volji Krimljana koji su sve vreme tokom pripadanja poluostrva Ukrajini želeli da se vrate kući“, rekao je on.

Poslanik je naveo da je ujedinjenje Nemačke bilo uslovljeno objektivnom istorijskom situacijom kao što je bio slučaj i sa ujedinjenjem Krima i Rusije.

„Međutim, spekulacije evropskih političara i birokratije na temu krimskog pitanja se nastavljaju“, dodao je Gandžara.

Predsednik komisije Saveta federacije za informisanje Aleksej Puškov takođe je kritikovao izjavu Angele Merkel.

„Merkelova treba da zna: ako se nešto i može uporediti sa ujedinjenjem Nemačke, to je ulazak Krima u sastav Rusije nakon perioda veštačkog razdvajanja“, napisao je Puškov na Tviteru.

On je dodao da bi Merkelova mogla da se seti uloge Moskve u padu Berlinskog zida, a ne da se bavi lažnim poređenjima. On je naglasio da „nemački narod nije dužan Kijevu na svom jedinstvu“. 

Kijev: Nebenzja ima miran pristup ukrajinskom pitanju - Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ima miran pristup ukrajinskom pitanju, bez negativnih emocija, rekao je stalni predstavnik Ukrajine Vladimir Jeljčenko.
„Primetno je da se vrlo oštro promenio stil, rekao bih nabolje. To, naravno, ne znači promenu pozicije Rusije, ali nema one arogancije i neskrivene ljutnje prema Ukrajini koju je stalno sa ogromnim zadovoljstvom pokazivao pokojni gospodin Čurkin“, izjavio je ukrajinski diplomata.

On nije isključio da će dalji pregovori dovesti do „određene promene taktike“ u pozitivnom ključu.

Član komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Sergej Cekov komentarisao je da su takve izjave apsolutno neumesne, jer je Vitalij Čurkin dugo vremena davao sve od sebe da Ukrajina i Rusija budu prijateljske države.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin preminuo je u Njujorku nakon srčanog udara 20. februara. Diplomata je umro u 65. godini. Novi stalni predstavnik Rusije pri UN je Vasilij Nebenzja.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 12.09.

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2017, 09:19

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 12.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.