Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2018, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 09.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 06.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 09
.07



Stanje na frontu .


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 09.
07.



Tusk: EU će nastaviti da se pridržava sankcija protiv Rusije EU će nastaviti da se zalaže za potpunu implementaciju Minskih sporazuma, naglašavajući "odgovornost Ruske Federacije", poštujući politiku sankcija, uključujući i nakon izbora na Krimu i izgradnje mosta preko Kerčskog moreuza, izjavio je nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, šef Saveta EU Donald Tusk.

"EU nastavlja da podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Naše nepriznavanje nelegalne aneksije Krima i Sevastopolja ostaje čvrsto i naša lista viznih zabrana je produžena posle predsedničkih izbora u Rusiji na poluostrvu i izgradnje mosta preko Kerčskog moreuza", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

"Mi i dalje tražimo potpunu implementaciju Minskih sporazuma, naglašavajući odgovornost Rusije", - rekao je Tusk i podsetio da su se "pre nekoliko dana, lideri EU jednoglasno složili da produže" ekonomske sankcije protiv Rusije za još šest meseci.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora, pitanje nesreće malezijskog aviona u Donbasu je takođe razmatrano.

"Mi smo odali počast žrtvama, pozivamo Rusiju da preuzme odgovornost i nadamo se efikasnom gonjenju počinilaca ove tragedije", rekao je Tusk.

EU potvrdila ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje za gas Samit EU-Ukrajina potvrdio je ulogu Ukrajine kao strateške tranzitne zemlje gasa, navodi se u zajedničkoj izjavi Donalda Tuska i Žan Klod Junkera i predsednika zemlje Petra Porošenka na samitu šefova Evropskog saveta i Evropske komisije.

"Potvrdili smo ulogu Ukrajine kao strateške tranzitne zemlje gasa, pružajući pristupačnim, pouzdanim i održivim snabdevanje EU", navodi se u saopštenju.

Ambasada Rusije posavetovala Ciju da prepravi kartu Rusije Ambasada Rusije u SAD je kao odgovor na čestitku učesnicima četvrtfinala Svetskog prvenstva u fudbalu gde je bila i ruska reprezentacija, Centralnoj obaveštajnoj upravi posavetovala da preprave rusku kartu, tako što će joj dodati Krim.
CIA je uoči meča Rusija-Hrvatska objavila na Tviteru spisakinformacija o Rusiji iz „Svetske knjige informacija Cije“. U jednom od tvitova je objavljena karta države, a u drugom osnovni statistički podaci o Rusiji.


„Čestitka je prihvaćena CIA. Molim vas, obnovite kartu Rusije i statistiku“, napisale su diplomate na Tviteru.


Post je praćen kartom Rusije sa Krimom i svežim podacima o broju stanovništva i teritoriji.
Congratulations accepted, @CIA
Please update your @Russia map and statistics:

Population: 146,9 million (Jan 2018 est.)
Area total: 17,125,191 sq km#CIAWORLDFACTBOOK #WorldCup #ruspic.twitter.com/SzX6kGoYVk
— Russia in USA (@RusEmbUSA) July 9, 2018
Klincevič: Vežbe SAD i Ukrajine u Crnom moru pogoršavaju vojno-političku situaciju u regionu -Rusija negativno gleda na vojne vežbe SAD i Ukrajine u Crnom moru, jer oni pogoršavaju vojno-političku situaciju u regionu, izjavio je senator Franc Klincevič.

Senator je naveo da vojne vežbe ne predstavljaju opasnost za Rusiju, sva kretanja se prate iz minuta u minut i ako zatreba, reakcija će biti munjevita. Ipak, po mišljenju političara, vojne vežbe sa SAD mogu podstaći Kijev na nerazumne akcije, stvarajući iluziju da im je sve dozvoljeno.

Parlamentarac je podsetio da se vežbe „Morski povetarac“ izvode nedelju dana pre samita Vladimira Putina i Donalda Trampa zakazanog za 16. jul u Helsinkiju, koji „mnogi u svetu čekaju sa velikom nadom“.


„Ne mislim da vojne vežbe stvaraju dobru atmosferu za ovaj samit“, izjavio je on.


Ranije je komandni brod Šeste flote Ratne mornarice SAD „Maunt vitni“ uplovio u Crno more, gde će učestvovati u američko-ukrajinskim vojnim vežbama „Morski povetarac“.

Puškov: Neophodno vratiti se dijalogu i potražiti moguća rešenja za hitne probleme Ruski senator Aleksej Puškov je rekao da je susret predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Tramp potreban ne za ultimatume, već za povratak u dijalog.

Ranije je američki senator Lindzi Grejem rekao da Tramp treba da osudi Putina tokom sastanka u Helsinkiju, zakazanog za 16. jul.

"Ti u Sjedinjenim Američkim Državama koji očekuju da Sjedinjene Države postavljaju uslove i zahtevaju, jednostavno ne razumeju značenje ovog sastanka. Sastanku ne treba nikakav ultimatum i zahtev - neophodno je vratiti se dijalogu i potražiti moguća rešenja za hitne probleme", rekao je Puškov.

Odbrana Višinskog traži puštanje na slobodu Andrej Domanski, advokat rukovodioca portala RIA Novosti Ukrajina Kirila Višinskog, izjavio je da će odbrana zatražiti da se novinar pusti kako bi se branio sa slobode.

Advokat očekuje da će tužilac tražiti da se produži pritvor koji ističe 13. jula.
„Čekamo. Mislim da će do večeri (zahtev za produženje pritvora) biti uručeno i tada ćemo videti kada će biti zakazano saslušanje po ovom pitanju“, rekao je Domanski.
Po njegovim rečima, pritvor može biti produžen maksimalno do 60 dana. Zaštita će zatražiti kauciju ili kućni pritvor. Razmatra se i opcija lične obaveze.

Podsetimo, saradnici Službe bezbednosti Ukrajine 15. maja su upali u kancelariju u kojoj rade dopisnici RIA Novosti u Kijevu i izvršili pretres. Istog dana u Kijevu je uhapšen Kiril Višinski, koji je osumnjičen za podršku samoproglašenim republikama Donbasa i za veleizdaju. Sud u Hersonu odredio je novinaru pritvor od 60 dana, bez mogućnosti puštanja uz kauciju. 
 
Ukrajina - iz minuta u minut -


   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.