Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 07.11.

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 07.11.

08.11.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 05.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<


 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 07.11.

Kijevske snage gađale centar Donjecka -  Kijevske snage su otvorile vatru na centar Donjecka iz sistema „Grad“, izjavio je šef Kujbiševskog rejona grada Ivan Prihodko.

„Jutros oko 6.50 tokom granatiranja ulice Solovjanjenko u centralnom delu grada oštećeni su stambeni objekti“, saopštio je Prihodko novinarima.

Prihodko je naveo da tom prilikom niko nije poginuo, niti je ranjen.

S druge strane, kijevske snage su saopštile da je Narodna vojska DNR otvorili vatru iz minobacača, lakog naoružanja i PAT-ova, gađajući Marinku, Peski i Avdejevku.




 

 

 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 07.11.


SAD vrše korekcije svog vojnog prisustva u Evropi - SAD zbog nesuglasica sa Rusijom vrši korekciju svojih snaga u Evropi, ali ne planira da svoje vojno prisustvo vrati na nivo iz hladnog rata, izjavio je ministar odbrane SAD Ešton Karter na sastanku sa vojnicima u američkoj bazi Hikam u Perl Harburu.

„Mi vršimo neke korekcije u Evropi, priznajući da Rusija bira ne onaj kurs kojem smo se mi nadali. Međutim, mi nećemo stvarati to što je bilo u hladnom ratu što se tiče naših (vojnih) mogućnosti u Evropi. To nije taj scenario za akcije koje preduzimaju Rusi“, rekao je Karter.

On je ponovo optužio Rusiju za vođenje „hibridnog rata“ i korišćenje „ljubaznih ljudi“ u Ukrajini i na Krimu. U vezi sa tim, SAD, prema ocenama ruskog vojnog resora, treba da koristi „novu vrstu mogućnosti“.

„To nije nova vrsta mogućnosti. Evropljani i NATO su to tražili i mi ćemo ih obezbediti“, rekao je on.

Ukrajina prestaje da bude tranzitna zemlja za gas - U slučaju realizacije gasovoda „Severni tok 2“, Ukrajina će u potpunosti prestati da bude tranzitna zemlja za ruski gas i pretrpeće velike finansijske gubitke, izjavio je šef ukrajinskog „Naftogasa“ Andrej Kaboljev.

„Ako se realizuje ’Severni tok 2‘, Ukrajina će kao tranzitna zemlja za ruski gas biti mrtva“, rekao je on.

On je dodao da će Ukrajina izgubiti velike prihode koje dobija na osnovu tranzita gasa iz Rusije u Evropu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je ranije precizirao da će Ukrajina nakon izgradnje novog gasovoda izgubiti oko dve milijarde dolara godišnjeg prihoda.

Projekat „Severni tok 2“ predstavlja izgradnju dve linije gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubika gasa godišnje, a sam cevovod bi trebalo da ide preko Baltičkog mora do Nemačke.

Kompletno povlačenje naoružanja u Donbasu do 12. novembra - Kompletno povlačenje naoružanja kalibra manjeg od 100 milimetara u Donbasu mora biti završeno do 12. novembra, dogovorili su se ministri spoljnih poslova „Normandijske četvorke“ na sastanku u Berlinu.

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, „Normandijska četvorka“ je pozvala obe strane da poštuju dogovoreni rok.

On je takođe rekao da je sastanak u Berlinu bio veoma produktivan i da je reči bilo o rešavanju konkretnih problema, ali i radu kontaktnih grupa za politička, ekonomska, humanitarna i bezbednosna pitanja.

„Održana je veoma korisna diskusija. Sastanak je bio posvećen rešavanju konkretnih pitanja, ali i radu kontaktnih grupa zaduženih za implementaciju Minskog sporazuma“, rekao je Lavrov.

Pored toga, naglasio je, Minski sporazum će biti na snazi sve dok ne bude u potpunosti primenjen.

„Minski sporazum će ostati na snazi sve dok se u potpunosti ne implementira“, rekao je Lavrov i dodao da će njegovo trajanje najverovatnije biti produženo i u 2016. godini, i to zbog održavanja izbora u Donbasu, koji su takođe pomereni za sledeću godinu.

Istovremeno, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je da je na sastanku opredeljeno pet najvažnijih tema koje će razrađivati kontaktne grupe, među kojima je i usvajanje novog zakona o izborima u Donbasu.

On je takođe rekao da je do kraja novembra neophodno izraditi plan razminiranja Donbasa, imajući u vidu da zbog mina gine veliki broj civila.

Govoreći o teškom naoružanju, Štajnmajer je naveo da kompletno povlačenje treba da bude sprovedeno do kraja novembra.

Oglasio se i ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin, rekavši da izbori u Donbasu moraju da budu bazirani na ukrajinskom zakonodavstvu i u korelaciji sa kriterijumima Biroa za demokratske institute i ljudska prava.

NATO general: Zatečeni smo novim mogućnostima ruske armije - Nove tehničke mogućnosti ruske armije za NATO su potpuno neočekivane, izjavio je komandant Ujedinjenih snaga NATO-a u Brinsimeu, nemački general Hans Lotar Domroze, a prenosi dnevni list „Bild“.

„Predsednik Putin je osnažio i uvećao svoje naoružanje preko svih naših očekivanja. Potpuno smo zatečeni“, rekao je general. 

Prema njegovim rečima, lansiranje raketa „kalibar“ s brodova u Kaspijskom jezeru na ciljeve u Siriji pokazalo je da je Rusija teoretski u stanju da na sličan način zapreti i Berlinu. 

General smatra da je sadašnja ravnoteža vojnih snaga pod pretnjom, a Rusija je ustanju da stekne prednost nad NATO-om u nizu regiona, od Kalinjingrada do Kaspijskog jezera. „Putin ima potencijal koji može da prekine naš pristup saveznicima“, izjavio je on. 

General je dodao da su Alijansi potrebne vojne vežbe velikih razmera, poput vežbi „Spoj trozupca 2015“ kojima on komanduje. One su neophodne za trening vojnika i demonstraciju sile, rekao je Domroze.




 

Video vesti za 06.11.

Odvoženje minobacača DNR sa linije fronta

O situaciji kod Slavjanoserbska

Basurin o situaciji na frontu

Zaharčenko o vraćanju okupiranih teritorija DNR

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 07.11.[2015-11-08 09:03:04]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 07.11.[2015-11-08 09:02:17]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 05.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Za članstvo u EU: Ko će dobiti keca, a ko peticu[2015-11-07 16:15:48]

Paket godišnjih izveštaja o zemljama kandidatima za članstvo u EU, ove godine biće predstavljen u novoj...

Mima Karadžić: Podmeću mi da sam za NATO, nisam ga ni spomenuo[2015-11-07 16:11:04]

Vjerovao sam da podstičem promociju rodne grude, a iskorišćen sam za političku kampanju „Partnerstvo za sigurnu...

Vreme im ništa ne može: MiG–21 i MiG–23 u borbi protiv terorista[2015-11-07 16:07:55]

Sirijska armija nastavlja da vraća pod svoju kontrolu teritorije koje je zauzela Islamska država. Vojnici su...

Rusima Krim zamena za Egipat[2015-11-07 16:02:51]

Predsednik Republike Krim Sergej Aksjonov naložio je Ministarstvu za turizam te republike da izradi program za...

Nemačka špijunirala „prijatelje“ širom sveta[2015-11-07 16:01:49]

Savezna obaveštajna služba (BND) Nemačke sistematski je nadgledala svoje prijatelje u celom svetu, između ostalih, ministarstva...

Dvorkovič: Oko 80 hiljada ruskih turista se nalazi u Egiptu[2015-11-07 16:00:34]

Oko 80 hiljada ruskih turista, prema poslednjim podacima, nalazi se u ovom trenutku u Egiptu, izjavio...

Hakeri upali u sajt FBI[2015-11-07 15:59:42]

Hakeri koji su ranije upali u elektronsku poštu direktora CIA Džona Džona Brenana, sumnjiče se da...

Snouden optužio SAD za pogibiju civila u Siriji i Iraku[2015-11-07 15:56:42]

Veliki gubici među civilima od napada američkih dronova u Siriji i Iraku povezani su sa tim...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.