Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 02.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 01.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 02
.09



O situaciji kod Dolmitnoe

O situaciji kod Dolmitnoe

Kijevske snage 17 puta napale teritoriju DNR Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 17 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom ukrajinskih snaga našli su se donjecki, gorlovski i mariupoljski pravac.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana pet puta napale pozicije Narodne milicije u području Pervomajska, kao i naselja Frunze, Kalinovo i Logvinovo.



Dejstvo po bespilotnoj letelici iznad Donjecka




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 02
.09.



Merkelova: Mi možemo da formiramo evropski poredak samo sa Rusijom - Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se za kontinuitet dijaloga u okviru saveta Rusija-NATO koji je važan za evropski poredak.

„Mi možemo da formiramo evropski poredak samo sa Rusijom. Zbog toga, bez obzira na velike sukobe koji se tiču Ukrajine i teritorijalnog integriteta, uvek sam se zalagala da ne prekidamo dijalog u okviru Saveta Rusija-NATO i poštujemo osnovni akt Rusija-NATO“, saopštila je Merkelova..

Merkelova je naglasila da Evropa mora da učini napore da unapredi kontakte za dijalog sa Rusijom takođe i sa strane evropske odbrambene i bezbednosne politike.

„Ali je istovremeno potrebno je da se realizuju Minski sporazumi. To bi bila početna tačka za nastavak još intenzivnije komunikacije“, istakla je kancelarka.

Ona je ukazala i na važnost poštovanja „svih sporazuma o razoružanju zaključenih između SAD i Rusije“.

Nebenzja: Slanje mirovnih snaga UN predviđeno za unutrašnju publiku - Ideja o slanju mirovnih snaga UN na istok Ukrajine možda je predviđena za unutrašnju publiku, jer neposredno prisustvo UN možda nije korisno za Kijev, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN.

„Mirovna operacija UN (u Donbansu)? Ja lično ne razumem šta ova ideja znači Kijevu, koje dividende će mu doneti, ako se, hipotetički, realizuje. Osim toga, sumnjam da bi to bilo korisno za samu ukrajinsku stranu“, rekao je Nebenzja.

Porošenko: Rusko-beloruske vežbe pretnja po teritorijalnu celovitost Ukrajine - 
Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2017“ predstavljaju pretnju za Ukrajinu, smatra ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

„Sa velikom pažnjom se odnosimo prema tim vežbama. Vidimo moguću opasnost, uključujući pretnju teritorijalnoj celovitosti Ukrajine“, rekao je Porošenko novinarima tokom radne posete Harkovskoj oblasti.

Ukrajinski lider je saopštio da je o tom pitanju razgovarao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

„Dobili smo uveravanja da sa teritorije Belorusije ni u jednom slučaju, ni sada, ni u budućnosti, neće biti pretnje. Nadam se da će ta reč biti poštovana. Nema osnova da se u nju sumnja“, kazao je Porošenko. 

Kijev: Vežbe Rusije i Belorusije mogle bi da budu pokušaj prodiranja prema Kalinjingradskoj oblasti - Zajedničke vežbe Rusije i Belorusije mogle bi da se završe pokušajem boraca da prodru prema Kalinjingradskoj oblasti i da osvoje teritoriju Poljske i Litvanije, izjavio je predstavnik Generalštaba Ukrajine, pukovnik Vladislav Vološin.
„Tamo postoji Suvalski koridor koji razdvaja Belorusiju i rusku Kalinjingradsku oblast. To je prilično malo rastojanje, tu su Poljska i Litvanija“, rekao je Vološin, uz ocenu da je izvođenje takve operacije prilično jednostavno, što su „pokazali i događaji na Krimu i u Donbasu“. 

Prema njegovim rečima, deo ruskog oružanog kontingenta mogao bi da ostane u Belorusiji. 

„Rusija je saopštila da je dovela u Belorusiju tri hiljade vojnika. Koliko ih je zaista uvela niko ne zna, ona može tri hiljade da izvede. Tri je uvela, tri je izvela… A koliko tamo može realno da ih ostavi?“, dodao je portparol Generalštaba Ukrajine. 

Ulazak u Ukrajinu biće moguć samo uz davanje otisaka prstiju - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potvrdio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o biometrijskoj kontroli za strance koji prelaze ukrajinsku granicu. Ukaz je objavljen na zvaničnom sajtu šefa države.

Odluka će stupiti na snagu 2018. godine. Za kontrolu ispunjavanja ukaza odgovoran je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu. 

Ulazak u Ukrajinu biće moguć samo uz davanje otisaka prstiju. Biće potreban i prethodno odobreni zahtev za ulazak. 

Porošenko je naložio i da se obnovi spisak država „migracionog rizika“, na kojem je i Rusija. 

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov je izjavio da će se uvođenje ovakve kontrole ticati pre svega Rusa. 

Poslanici u Vrhovnoj radi su pozvali da se uvede vizni režim s Rusijom, ali Kijev smatra da će se to negativno odraziti na ukrajinske državljane.

Član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije Bogdan Bespalko je u razgovoru s RT-om rekao da je to još jedan korak kijevskog režima usmeren na rušenje veza Rusije i Ukrajine. 

„Smatram da su ove mere želja ukrajinskog rukovodstva da razori jednostavne ljudske veze građana Rusije i Ukrajine koje još postoje. To je težnja da se maksimalno demonizuje naša zemlja, naš narod i da se utiče na glasače uoči izbora… Moguće je da će uskoro shema s biometrijskim pasošima i prijavama ulaska prerasti u pravi vizni režim“, smatra Bespalko. 


On je dodao da će Rusija biti prinuđena da pribegne kontramerama. Prema njegovim rečima, postoji mnogo instrumenata kojima se može odgovoriti Ukrajini. 

„Može se uvesti niz mera koje neće onemogućiti ulazak građana Ukrajine na teritoriju Rusije, ali će se, na primer, plaćati. Neka građani Ukrajine, ako ulaze ovde zbog posla, plaćaju prelazak granice. Mogu se uvesti i ograničenja koja će udariti na ukrajinska preduzeća na teritoriji Rusije koja i dalje trguju ovde. Instrumenata je mnogo. Treba mirno sesti i pogledati koji su najmanje bolni za Rusiju i najosetljiviji za Ukrajinu“, zaključio je on.

Pristup predstavništvima Rusije samo uz dozvolu Stejt departmenta - Pristup blokiranoj diplomatskoj imovini Rusije u San Francusku od 2. septembra biće moguć samo uz dozvolu Stejt departmenta, izjavio je predstavnik tog tela.

„Rusiji više neće biti dozvoljeno da koristi te objekte za diplomatske, konzularne ili stambene ciljeve. Javne operacije u Konzulatu u San Francisku moraju biti prekinute do 2. septembra“, izjavio je on.

Objekti će, prema njegovim rečima, biti zatvoreni.  

Ranije je Stejt department zatražio da Konzulat Rusije u San Francisku i dva zdanja trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i Njujorku budu zatvoreni do 2. septembra, objašnjavajući to kao odgovor na ruski zahtev da se smanji broj saradnika Ambasade SAD u Rusiji.

Bezbednosne službe SAD će pretresti konzulat Rusije u San Francisku - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da američke službe bezbednosti nameravaju da izvrše pretres u zgradi ruskog konzulata u San Francisku 2. septembra.

"Pored još jednog napada na skupe objekte ruske državne imovine, koje su SAD blokirale i sada uporno traže da ih pustimo na prodaju, ovog puta naredba američkih vlasti predstavlja direktnu pretnju bezbednosti ruskih građana u SAD", saopštila je portparol ministarstva Marija Zaharova.

#Zaharova: Deйstviя Vašingtona predstavlяюt soboй novoe grubeйšee narušenie meždunarodnogo prava https://t.co/LL8hiIIEFG #SŠA #Rossiяpic.twitter.com/znQvIs0DbM
— MID Rossii (@MID_RF) September 1, 2017
Pretresi neće biti samo obavljeni u kancelarijama konzulata, već i u stanovima osoblja koji žive u zgradi i koji imaju imunitet, rekla je Zaharova.

Za obavljanje pretresa američke vlasti naložile su članovima osoblja i njihovim porodicama, uključujući decu i bebe, da napuste svoje domove do 12 sati.

"Mi govorimo o upadu u konzulat i domove diplomatskog osoblja, koji će biti izbačeni kako ne bi uznemiravali agente Ef-bi-aja", izjavila je Zaharova.

Ona je napomenula da je Moskvi dato samo dva dana da zatvori jednan od najvećih konzulata, koji služi potrebama za "nekoliko gusto naseljenih država".

Kretanje ruskih diplomata i zvaničnih delegacija postalo je i strožije, rekla je ona, te je nazvala najnoviji potez Vašingtona kao "mere bez presedana u ograničavanju obavljanja dužnosti" za rusku diplomatsku misiju u SAD-u.

Akcije Vašingtona ozbiljno krše međunarodne norme, uključujući i obaveze SAD po Bečkoj konvenciji o diplomatskim i konzularnim odnosima, naglasila Zaharova.

Dodajući da je najnovija američka odluka "čak i nadmašila" potez Obame da protera ruske diplomate i konfiskuje rusku diplomatsku imovinu u decembru 2016. godine, Zaharova je saopštila da akcije Vašingtona samo dodatno pogoršavaju već nemirnu atmosferu koja visi nad bilateralnim odnosima dveju zemalja.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.