Ukrajina: Rusija izvršila nove udare u regionu Zaporožja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2022, 09:58

Ukrajina: Rusija izvršila nove udare u regionu Zaporožja

Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab, a nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala artiljerijom i izvela vazdušne udare u nekoliko gradova u regionu Zaporožja, gde su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, ubrzo nakon što su izvršile napad na Ukrajinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 24. februara.

Artiljerijska i raketna vatra u blizini kompleksa nuklearnih reaktora Zaporožje, na južnoj obali reke Dnjepar, dovela je do poziva na demilitarizaciju tog područja. Ukrajinci koji žive u blizini strahuju da bi granate mogle da pogode jedan od šest reaktora elektrane, što bi izazvalo katastrofalne posledice, navodi Rojters.

Obe strane optužuju se međusobno za česta granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, a Kijev tvrdi da je Moskva tu stacionirala trupe i vojnu opremu, dok Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da gađa Zaporožje dronovima.

Rusija je zatražila da se danas održi sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o nukleranoj elektrani u Zaporožju, izvestila je ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na zamenika ambasadora u UN Dmitrija Poljanskog.

Napadi o kojima je Kijev izvestio dogodili su se uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, koji se obeležava sutra, a ukrajinske vlasti su zabranile od ponedeljka do četvrtka javne proslave zbog pretnji od novih udara, navodi britanska agencija. Ambasada SAD u Kijevu je upozorila u saopštenju na ruske planove da u narednim danima napadne civilnu i državnu infrastrukturu, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generalštab: Rusija udara

Izvor: B92, 23.Avg.2022

Kijev -- Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab...Nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters...Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.