Ukidaju moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta, za kupce iz inostranstva referendum

Izvor: B92, 31.Mar.2020, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidaju moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta, za kupce iz inostranstva referendum

Beograd -- Ukrajinski parlament usvojio je zakon koji predviđa ukidanje moratorijuma na prodaju poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji počev od druge polovine 2021.

To je saopštila danas Ukrajinska ambasada u Beogradu.

Kako se navodi, Zakon predviđa ograničenje kupovine zemljišta tokom prve dve godine, što znači najviše 100 hektara po jednom licu, kao i da će od 2021. do 2023. godine pravo na kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemljišta imati samo fizička lica.

Dodaje se i da će prve dve godine na snazi biti zabrana prodaje zemljišta, kao i da će se pitanje davanja prava strancima da kupuju zemljište rešavati na referendumu.

"Strancima je zabranjeno da kupuju zemljište koje se nalazi do 50 kilometara od državne granice Ukrajine, bez obzira na ishode referenduma", navodi se u saopstsenju i dodaje da je zakonom predviđeno pravo preče kupovine zakupca.

Ambasada je istakla i da zakon predviđa da do 2030. godine minimalna cena ne bude manja od normativne novčane procene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.