Udruženje žita Srbije: Na domaćem tržištu, a ni u svetu neće biti nestašice pšenice

Izvor: Beta, 07.Mar.2022, 12:06

Udruženje žita Srbije: Na domaćem tržištu, a ni u svetu neće biti nestašice pšenice

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je danas da nema naznaka na osnovu kojih bi mogla da se očekuje nestašica pšenice u Srbiji, a ni u svetu, zbog ispadanja iz trgovinskih tokova dve najveće izvoznice tog poljoprivrednog proizvoda, Ukrajine i Rusije."Nema na osnovu čega da se očekuje nestašica pšenice u Srbiji, a ni u svetu zbog ispadanja iz trgovinskih tokova dve najveće izvoznice tog poljoprivrednog proizvoda Ukrajine i Rusije", rekla je Savović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.Dodala je da je višak pšenice u ovom trenutku u Srbiji 1,2 miliona tona, a da cene žitarica na berzama fluktuiraju svakog dana i uglavnom imaju uzlazni trend.Izuzetak je, kako je rekla, što je cena kukuruza u petak u odnosu na četvrtak na berzi u Parizu otišla na dole, što je bio prvi zabeleženi pad od početka sukoba u Ukrajini."Mi smo posle žetve 2021. godine, kada smo imali rekordan rod, raspolagali sa skoro 3,7 miliona tona pšenice. Naša ukupna domaća godišnja potrošnja ne dostiže ni 1,7 miliona tona, što znači da su višak za izvoz i završne zalihe veći od dva miliona tona", rekla je Savović.Istakla je da je Srbija od početka ekonomske godine za pšenicu, do kraja februara izvezla oko 724.000 tona ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

zita Srbije: Nece biti nestasice psenice na domacem trzistu; FAO: Cene hrane u svetu porasle u februaru za 20 odsto

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 08.Mar.2022, 08:50

Direktorka Udruzenja zita Srbije Suncica Savovic rekla je da nema naznaka na osnovu kojih bi mogla da se ocekuje nestasica psenice u Srbiji, a ni u svetu, zbog ispadanja iz trgovinskih tokova dve najvece izvoznice tog poljoprivrednog proizvoda, Ukrajine i Rusije. .Nema na osnovu cega da se ocekuje n..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.