UN: Nema dokaza o ukrajinskom biološkom oružju; SAD: Možda bi Rusija mogla...

Izvor: B92, 12.Mar.2022, 09:06

UN: Nema dokaza o ukrajinskom biološkom oružju; SAD: "Možda bi Rusija mogla..."

Ujedinjene nacije su saopštile da nema dokaza da Ukrajina ima program biološkog oružja, prenosi Rojters.

Istovremeno, Vašington i njegovi saveznici optužili su Rusiju da širi nedokazane tvrdnje kao mogući uvod za pokretanje sopstvenih bioloških ili hemijskih napada.

Rusija je sazvala sastanak 15-članog Saveta bezbednosti UN kako bi ponovo potvrdila, bez pružanja dokaza, da je Ukrajina vodila laboratorije za biološko oružje uz podršku američkog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane.

Zemlje članice SB UN su tu tvrdnju nazvale "lažnom" i "potpunom besmislicom" i iskoristile sednicu da optuže Rusiju da namerno gađa i ubija stotine civila u Ukrajini, tvrdnje koje Rusija negira.

Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik UN-a za pitanja razoružanja, rekao je da Ujedinjene nacije "nisu svesne" bilo kakvog programa biološkog oružja u Ukrajini.

Američka izaslanica pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da je Vašington "duboko zabrinut" što je Rusija nazvala sednicu "lažnim pokušajem" da se postavi temelj za sopstvenu upotrebu biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini.

"Verujemo da bi Rusija mogla da koristi hemijske ili biološke agense za atentate, kao deo nameštenog incidenta ili incidenta pod lažnom zastavom, ili da podrži taktičke vojne operacije", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.