UKRAJINCI PREBACILI S-300 U DONBAS! Primećeni strani plaćenici, tenzije na vrhuncu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2022, 12:33

UKRAJINCI PREBACILI S-300 U DONBAS! Primećeni strani plaćenici, tenzije na vrhuncu

Ukrajinska vojska prebacila je diviziju S-300 u Donbas, saopštio je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Na aerodrom "Kramatorsk" (koji je pod kontrolom Kijeva) prebačena je i raspoređena protivavionska raketna divizija S-300 za zaštitu komandnog mesta štaba Operacije ujedinjenih snaga "Sarmat" iz Odeske oblasti - istakao je portparol.

Takođe je saopštio da je Kijev prebacio u Donbas nove jedinice Oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snaga Ukrajine.

- Komanda Oružanih snaga Ukrajine, uz objašnjenje da održava vojne vežbe, počela je da prebacuje u zonu vojne operacije jedinice 92. zasebne mehanizovane brigade iz Harkovske oblasti. Primećuje se dolazak operativnih grupa brigade u zonu odgovornosti 30. zasebne mehanizovane brigade u pravcu (grada) Debaljceva - rekao je predstavnik Narodne milicije.

Basurin je saopštio da je obaveštajna služba DNR otkrila britanske i poljske plaćenike kod kontakt linije u Donbasu.

- Naša obaveštajna služba potvrđuje da se britanski i poljski plaćenici nalaze u rejonima Širokino i Popasna. Informacije iz otvorenih izvora potvrđuju njihovo prisustvo u Donbasu - rekao je Basurin.

Istovremeno, Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštava da je kod kontakt linije primećena oklopna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

- Kršeći treću odredbu dodatnih mera protivnik nastavlja da raspoređuje naoružanje i vojnu tehniku u naseljenim mestima na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine - saopštila je Narodna milicija.

Konkretno, u selu Teplo primećena su dva oklopna vozila BTR-4, a u blizini gradova Sčastje i Popasna – BTR-80 i BRDM-2.

Sukob na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme je, prema podacima UN, stradalo preko 13.000 ljudi, a oko 44.000 je povređeno.

SAD i druge zemlje NATO-a podstiču napetost u Donbasu, jer isporučuju Ukrajini naoružanje i šalju vojne instruktore. Moskva je više puta pozivala da se region prestane pumpati oružjem, jer to može podstaći Kijev na vojne avanture.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.