Izvor: RTS, 14.Avg.2022, 05:58

U regionu Donjecka nastavljene žestoke borbe; Zaharova: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Sto sedamdeset drugi dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe u regionu Donjecka. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju, a šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na njenu hitnu demilitarizaciju. Moskva upozorila Vašington, da bi svaki potez da Rusiju proglasi "sponzorom terorizma", značio potpuni prekid odnosa. Kijev dobio samohodne haubice iz Slovačke. Rusija poručuje da je spremna na korake >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za razmenu zatvorenika sa SAD.
U Donjecku, ruske snage zauzimaju strateški važna mesta. Ukrajinska vojna komanda saopštila je da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.
Rusija tvrdi da je nuklearka Zaporožje ponovo na meti ukrajinskih snaga. Kažu da će biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nastavi, i upozoravaju Kijev da će ostati bez električne energije iz tog objekta.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju, i ponovo pozvao zemlje EU da uskrate vize ruskim građanima.
"Trebalo bi uvesti zabranu ulaznih viza za ruske državljane. Ne sme se dozvoliti da bude uništena suštinska ideja Evrope – zajedničke evropske vrednosti. Zbog toga Evropa ne sme da postane supermarket, gde nije bitno ko ulazi i gde je najvažnije da ljudi plate robu", rekao je Zelenski. 

Moskva je upozorila Vašington - da bi svaki potez da Rusiju proglasi "sponzorom terorizma" – značio potpuni prekid veza. Kremlj je poručio da bi Amerika trebalo da natera Zelenskog da se vrati za pregovarački sto, kako bi izbegao ponižavajući poraz.
Slovačke samohodne haubice "Zuzana 2" stigle su u Ukrajinu, potvrdio je na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.
U italijansku luku Ravenu uplovio je brod sa 13.000 tona ukrajinskog žita.
Iz ukrajinske luke Černomorsk, ka Turskoj su isplovila dva broda sa 15.000 tona kukuruza i suncokreta.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva,   Vašington

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: U regionu Donjecka nastavljene žestoke borbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2022

Sto sedamdeseti drugi dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se žestoke borbe u regionu Donjecka. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju, a šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na njenu hitnu demilitarizaciju. Kijev dobio samohodne haubice iz Slovačke...U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.