Izvor: RTS, 05.Avg.2022, 05:57

Lavrov: Rusija spremna za razgovor o razmeni zatvorenika sa SAD; Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitaricama

Sto šezdeset treći dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi. Amnesti internešnal tvrdi da su ukrajinske snage ugrozile civile. Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zauzela stratešku tačku u blizini Donjecka. Rusija poručuje da je spremna za razgovor o razmeni zatvorenika sa SAD. Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitaricama.
Borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Ukrajini se nastavljaju. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage granitirale Zaporožje, kao i da su se snažne eksplozije čule u Nikolajevu.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov saopštio je na Telegram kanalu da je Harkov pod udarima ruskih trupa i da su poginule tri osobe.
Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zauzela je stratešku tačku, selo Peski, u blizini grada Donjecka. Regionalni načelnik Pavlo Kirilenko naveo je da najmanje osam osoba poginulo u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti.
Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planirano da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, prenelo je tusko Ministarstvo odbrane.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Kinu da iskoristi svoj politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi.
Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo da su četiri borbena aviona "suhoj Su-25", koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao deo vojne pomoći toj državi.
Organizacija Amnesti internešnal saopštila je da je ukrajinska strana, uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama, dovela u opasnost civile.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.