Izvor: RTS, 01.Feb.2023, 18:27

Tenkovsko proleće – mogu li pokloni Zapada da odnesu prevagu u ratu u Ukrajini

Na početku rata u Ukrajini članice NATO-a i zapadni saveznici najpre su ukrajinskoj armiji isporučivali lake prenosive sisteme za uništavanje letećih i oklopnih ciljeva. Računalo se na gerilski otpor. S promenom stanja na frontu, došlo je i do promene u slanju vojne pomoći Ukrajini. Zapadni saveznici su počeli Kijevu da šalju veća, razornija i savremenija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredstva. Na red su došli tenkovi. Nakon rasprava – odlučeno je: U Ukrajini će se naći britanski "čelendžer 2", nemački "leopard 2" i američki "abrams".
U ukrajinskom ratu do sada je, prema procenama, uništeno oko 1.600 ruskih tenkova, od oko 3.000 predratnih. Ukrajinske snage izgubile su oko 450 oklopnjaka, od oko 900 predratnih.

Kijev više nema zaliha. Zato će "čelendžer 2", "leopard 2" i "abrams", sa ukrajinskim posadama ući u borbu protiv ruskih tenkova. Ali tek posle remonta. Kad dostignu borbeno stanje, sledi dopremanje, a za to vreme traje obuka ukrajinskih vojnika.
Prema rečima britanskog ministra odbrane 14 britanskih tenkova će u Ukrajinu stići na proleće. "Čelendžer 2" proizvodi se više od 30 godina i od tada je napravljeno oko 450 komada, pored Britanije, i za vojsku Omana. Korišćen je u invaziji na Irak 2003. Osnovno naoružanje čini top kalibra 120 mm i dva mitraljeza 12,7 mm. Težak je 62 i po tone, a sistem upravljanja vatrom je isti kao na američkom tenku "abrams". U posadi "čelendžera" su četiri člana.

Nemačka će najpre isporučiti 14 tenkova tipa "leopard 2A6". Bundesver raspolaže sa ukupno 328. Stručnjaci nisu jedinstveni u oceni koliko tih tenkova može odmah da se upotrebi i pošalje na front. Širom sveta 20 država raspolaže sa oko 3.600 ovih tenkova nemačke proizvodnje.
Prvi primerci "leoparda 2" ušli su u naoružanje vojske Zapadne Nemačke krajem sedamdesetih godina. Sistem upravljanja vatrom, naoružanje, municija i transmisija izrađeni su na bazi koja je korišćena kod američkog tenka "abrams". Osnovno oružje "leoparda 2" je top kalibra 120 mm, može da probije oklop debljine do 450 milimetara. Kao sekundarno oružje koriste se dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra. U tenku teškom 61,7 tona, posadu čine četiri člana.

Sjedinjene Države obećale su Ukrajini 31 tenk "M1 abrams". Dokazani oklop u svim američkim ratovima od 1991. godine. Napravljeno je, od početka osamdesetih više od 10.000 komada, pored SAD, poseduju ga još četiri zemlje. Mnoge varijante postoje, glavni top je kod nekih 105 mm, a kod nekih varijanti 120 mm. "Abrams" kao sekundarno oružje ima mitraljeze kalibra 12,7 mm i dva od 7,62 mm. Težak je 57 tona i ima četvoročlanu posadu.
Tokom čitave njegove službe, vojnici i ratni planeri su bili zabrinuti zbog ogromne potrošnje goriva i ograničenog dometa rezervoara i dugotrajne logistike i održavanja koji prate "abrams" u borbi. Ovo je, između ostalog, primoralo Pentagon da nevoljno pošalje tenkove u Ukrajinu. Postoje najave da će Ukrajina dobiti slabiju verziju ovog tenka, bez uranijumskog oklopa, kako tehnologija ne bi pala u ruke Rusa.

Pored ovih tenkova, Poljska će poslati dodatnih 60 Ukrajini, pored 14 "leoparda 2" nemačke proizvodnje koje je već obećala. Poljska je već poslala oko 250 tenkova Ukrajini.
Glavni ruski tenk na frontu je T-72 u različitim varijantama i modifikacijama, stara dobro poznata i pouzdana mašina, koju ima i Ukrajina. Rusija je u borbu uvela i T-80, ali i T-90, bazirani na istom principu kao T-72, ali savremeniji, moderniji i jači. Tek ispod razdaljine od dva kilometra, ruski tenkovi imaju šanse u direktnoj borbi sa zapadnim tenkovima. Ruske mine mogu svaki novopridošli tenk izbaciti iz stroja. A protivoklopni sistem "kornet", može uništiti sve tipove zapadnih tenkova.
Navedeni sovjetski, tj. ruski tenkovi i zapadni u poslednjih dvadesetak godina imali su okršaje u različitim konfliktima – pobedu su odnosili zapadni. Sada će situacija biti potpuno obrnuta jer će tenkovima ruske proizvodnje upravljati Rusi, dok će zapadnim upravljati Ukrajinci. Ko će odneti pobedu, nećemo videti verovatno ni u narednih mesec dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.