Sukob ukrajinskih i proruskih snaga u Donbasu, ima poginulih

Izvor: B92, 18.Feb.2020, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob ukrajinskih i proruskih snaga u Donbasu, ima poginulih

Dva ukrajinska vojnika su poginula, a četvorica su povređena u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga u regionu istočnog Donbasa.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao "ciničnom provokacijom" i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu, prenosi Rojters.

U saopštenju ambasade Ukrajine u Beogradu, koji je dostavljen Tanjugu, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da su jutros "ruske okupacione snage" napale položaje jedinica Ujedinjenih snaga Ukrajine u blizini Novotoškivskog, Orihovog, Krimskog i Hutora viljnog i da su pucali iz oružja koje je zabranjeno sporazumima iz Minska - minobacačima od 120 milimetara, bacačima granata raznih sistema i velikim mitraljezima.

Navodeći da su ruske trupe pod vatrom krenule u aktivnu ofanzivu i pokušale da pređu liniju razgraničenja, Ukrajina navodi da su ubijena dva vojnika, dok su četvorica ranjena.

Sa druge strane, samoproglašena Narodna republika Lugansk (LPR) optužila je Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LPR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika, prenosi Tas s.

Kako se navodi, nakon toga su ukrajinske oružane snage da bi evakuisali stradale i povređene otvorile vatru protiv snaga LPR.

Zbog incidenta naneta je šteta na civilnim objektima, a civili su morali da se sklone u podrume kuća.

Nakon ovoga LPR je pozvala posmatrače misije OEBS da registruju činjenicu da je Ukrajina prekršila primirje i izvrše uticaj na Kijev da prestane sa provokacijama.

Najnoviji sukob desio se u trenutku kada Rusija i Ukrajina pokušavaju da dogovore još jedan samit Normandijske četvorke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubijen ukrajinski vojnik u Donbasu, Zelenski najavio sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti

Izvor: RTS, 18.Feb.2020

Jedan ukrajinski vojnik je ubijen, a četvoro je ranjeno u pucnjavi u istočnom regionu Donbasa. Ukrajinska vojska je optužila ruske snage za napad, prenosi Rojters. . U napadu koji se dogodio u utorak na istoku Ukrajine,...

Nastavak na RTS...

U sukobima na istoku Ukrajine stradao vojnik

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2020

Jedan ukrajinski vojnik je stradao i pet je povređeno u sukobu sa proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, saopšteno je danas, 18. februara, u Kijevu, prenosi agencija Frans pres. "Pobunjenici i (ruski) okupatori su organizovali ciničnu provokaciju u pokšaju da ugroze mirovni proces", naveo je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.