Šolc i Bajden saglasni: Situacija u Ukrajini i dalje ozbiljna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 07:44

Šolc i Bajden saglasni: Situacija u Ukrajini i dalje ozbiljna

Nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden saglasni su u oceni da je situacija u Ukrajini „izuzetno ozbiljna”, jer još uvek postoji rizik od ruske vojne agresije, izjavio je danas portparol nemačke vlade Štefen HebeŠtrajt.

Dva lidera su naglasila da je potreban „maksimalni oprez“ , jer za sada nema znakova značajnog povlačenja ruskih trupa, naveo je HebeŠtrajt u izjavi nakon Šolcovog telefonskog razgovora sa Bajdenom koji je usledio posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << putovanja nemačkog kancelara u Kijev i Moskvu, prenosi Rojters.

Istovremeno, oni su pozdravili izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da treba nastaviti sa diplomatskim naporima, rekao je portparol.

Šolc i Bajden takođe su se složili da je važno da se krene ka implementaciji mirovnih sporazuma iz Minska o kojima su pregovarale Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka 2015. i da se napreduje kroz dalje razgovore u Normandijskom formatu, navodi Rojters.

Šolc: Članstvo Ukrajine nije na dnevnom redu NATO

Članstvo Ukrajine u NATO trenutno nije na dnevnom redu Alijanse, a Rusija je ključni faktor bezbednosti u Evropi, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc novinarima u Moskvi posle tročasovnog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Postoji činjenica, a ona glasi: sve strane znaju da članstvo Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu", rekao je nemački lider sinoć na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

On je dodao da bi u aktuelnoj situaciji „svako trebalo da se malo povuče" i izjasnio da je protiv „vojnog obračuna oko pitanja koje nije ni na dnevnom redu", poručio je Šolc.

Nemački kancelar je kazao da je Rusija ključni igrač za održavanje bezbednosti i stabilnosti u Evropi i da mora da

ostane partner na tom polju.

Šolc je pozdravio je povlačenje dela ruskih trupa sa granice Ukrajine i izrazio zadovoljstvo što ima priliku da danas u Moskvi razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o složenoj situaciji koja trenutno pritiska Evropu.

Šolc je pozdravio povlačenje dela ruskih trupa sa granica Ukrajine, ističući da još nisu iscrpljene diplomatske opcije da se izbegne sukob.

"To što čujemo da su neke snage povučene je dobar znak", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.