Izvor: RTS, 02.Jul.2022, 06:05

Snažne eksplozije u Nikolajevu; Rogozin o strategiji NATO-a: Vukovi zbacili ovčije kože

Sto dvadeset deveti dan rata u Ukrajini. Snažne eksplozije potresle su rano jutros ukrajinski grad Nikolajev, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič. Nastavljaju se borbe za Lisičansk kao i ekonomski rat Rusije i Zapada. Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara.
Raste broj poginulih u napadu na devetospratnu stambenu zgradu i odmaralište u blizini crnomorske luke Odese. Među >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dvadesetoro poginulih je i dete, a u toku je potraga za preživelima.

Kremlj odbacuje optužbe da je ruska vojska gađala zgrade u okolini Odese.
Ukrajinska vojska nastavlja da granatira područje Donjecka. Najveće borbe vode se oko Slavjanska, Bahmuta, Harkova i Lisičanska. U tom gradu ostalo je desetak hiljada civila.
Ukrajinske snage očajnički se bore da zadrže grad, iako je u potpunom okruženju proruskih i čečenskih trupa. Nakon zauzimanja Lisičanska, Rusi pripremaju ofanzivu na Seversk.
Još dvojica Britanaca terete se da su se kao plaćenici borili na strani Kijeva na istoku Ukrajine. Dilan Hili i Endru Hil optuženi su za "najamničke aktivnosti" na teritoriji koju kontrolišu proruske snage u Donjeckoj oblasti.
Sud te oblasti, koja je proglasila nezavisnost, osudio je 9. juna na smrt dvojicu Britanca i jednog državljanina Maroka – Ejdena Aslina, Šona Pinera i Saduna Bragima. Oni su se predali u Marijupolju sredinom aprila.
I dok se borbe nastavljaju, u Kijevu je potpisana Deklaracija o namerama Ukrajine da uđe u Evropsku uniju. U obraćanju poslanicima, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Ukrajinu da ubrza reforme u oblasti borbe protiv korupcije.
Nastavlja se i ekonomski rat Rusije i Zapada. Dok Brisel sprema nove sankcije na rusko zlato, Vladimir Putin uzvraća udarac u energetici.
Potpisao je dekret o preuzimanju potpune kontrole nad gasno-naftnim projektom "Sahalin 2" na dalekom istoku Rusije, što je, prema oceni zapadnih medija, potez koji može da izbaci iz igre kompaniju "Šel" i japanske investitore.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.