Snažan signal Rusiji

Izvor: B92, 24.Jun.2022, 08:57

"Snažan signal Rusiji"

Francuski predsednik objasnio šta znači davanje Ukrajini i Moldaviji statusa kandidata za članstvo u EU.

Davanje Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU je "politički gest" koji šalje "snažan signal" Rusiji, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Čak i dok su Kijev i Kišinjev slavili, drugi lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU upozorili su da je status uglavnom simboličan, sa godinama reformi i pregovora pre nego što bi stvarno članstvo bilo u planu. "Dugujemo ovo ukrajinskom narodu. Oni se bore za naše vrednosti", rekao je Makron. "Evropa je od prvog dana ovog sukoba reagovala na brz, istorijski i ujedinjen način. Prvo sankcijama, zatim makroekonomskom, vojnom i finansijskom podrškom, a sada i ovim političkim gestom." Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je to nazvao „istorijskim trenutkom“ i „ključnim korakom“ na putu Ukrajine i Moldavije ka EU. "27 puta da!" rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, misleći na broj zemalja članica. "Evo dobre saradnje u evropskoj porodici!" Belgijski premijer Aleksandar De Kru takođe je pohvalio „simboličnu poruku“ odluke EU, ali je napomenuo da to ne znači da će se Kijev uskoro pridružiti bloku. To je "dugogodišnji proces sa puno reformi koje će biti veoma teške", rekao je on. Proces pridruživanja EU sastoji se od 35 poglavlja i može biti suspendovan ili poništen u bilo kom trenutku. "Juronjuz" ga je opisao kao „dugotrajan, složen i često mučan“. Evropska komisija zahteva od Ukrajine da sprovede sedam velikih reformi do kraja godine, uključujući primenu zakona "koji treba da obuzda preterani uticaj oligarha u ekonomiji" i "zaštitu nacionalnih manjina", što bi se verovatno moglo odnositi na ruske govorno stanovništvo ili etničke Mađari na zapadu zemlje. Postavši kandidati, Ukrajina i Moldavija se pridružuju Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj u čekaonici EU. Ankara je kandidat od 1999. godine. U međuvremenu, bivšoj sovjetskoj republici Gruziji je samo data "perspektiva" za EU, a kandidatura zavisi od daljih političkih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.